Het Brusselse parket vraagt de aanhouding van de 28-jarige taxichauffeur die dinsdagavond op de A201 werd neergeschoten door een agent van de federale politie. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag. Volgens het parket handelde de agent correct en is er geen reden om hem iets ten laste te leggen. De firma van de taxichauffeur ontkent dat die de agent opzettelijk aanreed.

De taxichauffeur heeft een verklaring afgelegd maar die zou niet volledig kloppen met de materiële vaststellingen van het onderzoek. Onderzoeksrechter Louveaux moet nu in de loop van de dag beslissen over zijn aanhouding.

Onderzoek
De politieagent zelf kon nog niet verhoord worden omdat hij nog teveel onder de indruk van de feiten is. Er is bij het parket een onderzoek geopend naar de man, zoals gebruikelijk is bij dergelijke feiten, maar voorlopig ziet het parket geen reden om hem iets ten laste te leggen.

"Uit de eerste vaststellingen van het onderzoek, uit de beelden van de bewakingscamera's en de verklaring van de klant die in de taxi zat, maken wij op dat de agent niet in de fout is gegaan", zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "Hij probeerde een controle uit te voeren en de taxichauffeur is op hem ingereden."

De taxichauffeur heeft in zijn verklaring ook al toegegeven dat hij de agent herkend had en wist dat de man streng optrad tegen taxi's die de regels op de luchthaven niet naleven.

Het enige wat volgens het parket nog niet volledig duidelijk is, is wat er zich precies heeft afgespeeld nadat de taxi op de A201 was gestopt. Meilleur: "We weten dat het daar tot een vechtpartij is gekomen tussen de taxichauffeur en de agent, die beiden op de openbare weg stonden, en dat daarbij een schot is gelost dat de taxichauffeur licht aan de schouder heeft geraakt."

Ontkend
Taxis Bleus, de firma waarvoor de taxichauffeur opdrachten uitvoerde, ontkent dat die de agent opzettelijk aanreed. "De agent is op de wagen gesprongen", zegt algemeen directeur Luigi Marrocco. "Bovendien heeft hij hem maar enkele meters meegesleurd, en geen 2 kilometer, zoals het parket beweert." Hij baseert die versie van de feiten op getuigenissen.

Marrocco erkent wel dat de taxichauffeur zonder toestemming iemand had meegenomen vanuit Zaventem. "Een agent wilde hem tegenhouden voor een controle, maar hij is doorgereden", luidt het ook.

De chauffeur werkte als onafhankelijke voor Taxis Bleus. "Wij zijn enkel een telefooncentrale", zegt Marrocco, die ook stelt dat het niet aan het taxibedrijf is om een sanctie op te leggen. Of de taxichauffeur in de toekomst nog opdrachten zal krijgen, kon hij nog niet zeggen. (Belga/KVDA)

Het Brusselse parket vraagt de aanhouding van de 28-jarige taxichauffeur die dinsdagavond op de A201 werd neergeschoten door een agent van de federale politie. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag. Volgens het parket handelde de agent correct en is er geen reden om hem iets ten laste te leggen. De firma van de taxichauffeur ontkent dat die de agent opzettelijk aanreed. De taxichauffeur heeft een verklaring afgelegd maar die zou niet volledig kloppen met de materiële vaststellingen van het onderzoek. Onderzoeksrechter Louveaux moet nu in de loop van de dag beslissen over zijn aanhouding. Onderzoek De politieagent zelf kon nog niet verhoord worden omdat hij nog teveel onder de indruk van de feiten is. Er is bij het parket een onderzoek geopend naar de man, zoals gebruikelijk is bij dergelijke feiten, maar voorlopig ziet het parket geen reden om hem iets ten laste te leggen. "Uit de eerste vaststellingen van het onderzoek, uit de beelden van de bewakingscamera's en de verklaring van de klant die in de taxi zat, maken wij op dat de agent niet in de fout is gegaan", zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "Hij probeerde een controle uit te voeren en de taxichauffeur is op hem ingereden." De taxichauffeur heeft in zijn verklaring ook al toegegeven dat hij de agent herkend had en wist dat de man streng optrad tegen taxi's die de regels op de luchthaven niet naleven. Het enige wat volgens het parket nog niet volledig duidelijk is, is wat er zich precies heeft afgespeeld nadat de taxi op de A201 was gestopt. Meilleur: "We weten dat het daar tot een vechtpartij is gekomen tussen de taxichauffeur en de agent, die beiden op de openbare weg stonden, en dat daarbij een schot is gelost dat de taxichauffeur licht aan de schouder heeft geraakt." Ontkend Taxis Bleus, de firma waarvoor de taxichauffeur opdrachten uitvoerde, ontkent dat die de agent opzettelijk aanreed. "De agent is op de wagen gesprongen", zegt algemeen directeur Luigi Marrocco. "Bovendien heeft hij hem maar enkele meters meegesleurd, en geen 2 kilometer, zoals het parket beweert." Hij baseert die versie van de feiten op getuigenissen. Marrocco erkent wel dat de taxichauffeur zonder toestemming iemand had meegenomen vanuit Zaventem. "Een agent wilde hem tegenhouden voor een controle, maar hij is doorgereden", luidt het ook. De chauffeur werkte als onafhankelijke voor Taxis Bleus. "Wij zijn enkel een telefooncentrale", zegt Marrocco, die ook stelt dat het niet aan het taxibedrijf is om een sanctie op te leggen. Of de taxichauffeur in de toekomst nog opdrachten zal krijgen, kon hij nog niet zeggen. (Belga/KVDA)