Nederlandstalige magistraten vluchten weg uit Brussel-Halle-Vilvoorde. Ze vrezen de effecten van de hervorming van hun gerechtelijk arrondissement: te weinig personeel, moeilijke samenwerking en uren pendelen tussen de verschillende locaties. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Een miskleun", zo vatten Nederlandstalige Brusselse magistraten het akkoord over de hervorming van Brussel-Halle-Vilvoorde samen. De praktische uitwerking ervan dreigt een pak problemen met zich mee te brengen. "Het akkoord over de hervorming bewijst dat de beleidsmakers de werking van het gerecht totaal niet kennen", klinkt het bij het parket.

"De onderzoeksrechters blijven in centrum- Brussel, terwijl het Nederlandstalig parket naar de rand verhuist. Ik kan nu al garanderen dat het niet meer zal lukken om criminelen binnen de 24 uur voor een onderzoeksrechter te leiden, waardoor ze worden vrijgelaten. Met verplaatsingen voor zittingen zullen we ook veel tijd verliezen." Zelfs over de precieze locatie van het parket Halle-Vilvoorde is nog niet beslist.

Annemie Turtelboom: 'Voeren uit wat partijvoorzitters beslissen'

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is zich bewust van de onzekerheid die de hervorming meebrengt. "Maar wij voeren alleen uit wat de partijvoorzitters in hun vergaderingen over de staatshervorming beslissen", zegt haar woordvoerster. "Telkens wanneer we daaruit informatie krijgen, spelen we die door aan de magistratuur." (Belga/SD)

Nederlandstalige magistraten vluchten weg uit Brussel-Halle-Vilvoorde. Ze vrezen de effecten van de hervorming van hun gerechtelijk arrondissement: te weinig personeel, moeilijke samenwerking en uren pendelen tussen de verschillende locaties. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. "Een miskleun", zo vatten Nederlandstalige Brusselse magistraten het akkoord over de hervorming van Brussel-Halle-Vilvoorde samen. De praktische uitwerking ervan dreigt een pak problemen met zich mee te brengen. "Het akkoord over de hervorming bewijst dat de beleidsmakers de werking van het gerecht totaal niet kennen", klinkt het bij het parket. "De onderzoeksrechters blijven in centrum- Brussel, terwijl het Nederlandstalig parket naar de rand verhuist. Ik kan nu al garanderen dat het niet meer zal lukken om criminelen binnen de 24 uur voor een onderzoeksrechter te leiden, waardoor ze worden vrijgelaten. Met verplaatsingen voor zittingen zullen we ook veel tijd verliezen." Zelfs over de precieze locatie van het parket Halle-Vilvoorde is nog niet beslist. Annemie Turtelboom: 'Voeren uit wat partijvoorzitters beslissen'Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is zich bewust van de onzekerheid die de hervorming meebrengt. "Maar wij voeren alleen uit wat de partijvoorzitters in hun vergaderingen over de staatshervorming beslissen", zegt haar woordvoerster. "Telkens wanneer we daaruit informatie krijgen, spelen we die door aan de magistratuur." (Belga/SD)