De nieuwe Nederlandse verdachte in de zaak van de kasteelmoord wordt niet aangehouden. Dat heeft de Brugse onderzoeksrechter beslist.

Het DNA van Evert d.C. bleek niet te matchen met een DNA-spoor dat eerder gevonden werd. Sinds begin juli wachtte de 49-jarige Zeeuw in een Nederlandse cel op zijn uitlevering. Op 6 september stond een rechtbank in Amsterdam die uitlevering toe, waarna hij naar België werd overgebracht.

Bevriend met huurmoordenaar

Evert d.C. werd gezien als de mogelijke tweede uitvoerder van de moord op kasteelheer Stijn Saelens. Een ondertussen overleden Nederlander werd eind januari al ontmaskerd. De speurders wilden het DNA van d.C. vergelijken met een spoor dat eerder tijdens het onderzoek gevonden werd. "Die match was negatief", zegt zijn advocaat Pieter Filipowicz."Er was dus ook geen enkele reden om hem aan te houden."

De Zeeuw uit IJzendijke kwam in het vizier van de speurders door zijn contacten met tussenpersoon Pierre Serry uit Aalter. Hij was bovendien goed bevriend met de Eindhovenaar die eerder als huurmoordenaar ontmaskerd werd. "Mijn cliënt geeft toe dat hij die twee beroepsmatig kende, maar met deze zaak heeft hij helemaal niets te maken. Dat heeft hij van dag één volgehouden."

Geen beroep mogelijk

Substituut-procureur Fien Maddens bevestigt de vrijlating van de verdachte. Het parket van Brugge zal zich van verder commentaar onthouden. Er is geen beroep mogelijk tegen de vrijlating van Evert d.C.

In het dossier zitten nog steeds twee verdachten in de cel. Dokter André Gyselbrecht wordt door de speurders gezien als de opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon. Zijn vriend Pierre Serry zou als tussenpersoon zijn ingeschakeld. Beide verdachten zullen volgende week voor de Brugse raadkamer verschijnen. (Belga/AVE)

De nieuwe Nederlandse verdachte in de zaak van de kasteelmoord wordt niet aangehouden. Dat heeft de Brugse onderzoeksrechter beslist. Het DNA van Evert d.C. bleek niet te matchen met een DNA-spoor dat eerder gevonden werd. Sinds begin juli wachtte de 49-jarige Zeeuw in een Nederlandse cel op zijn uitlevering. Op 6 september stond een rechtbank in Amsterdam die uitlevering toe, waarna hij naar België werd overgebracht. Evert d.C. werd gezien als de mogelijke tweede uitvoerder van de moord op kasteelheer Stijn Saelens. Een ondertussen overleden Nederlander werd eind januari al ontmaskerd. De speurders wilden het DNA van d.C. vergelijken met een spoor dat eerder tijdens het onderzoek gevonden werd. "Die match was negatief", zegt zijn advocaat Pieter Filipowicz."Er was dus ook geen enkele reden om hem aan te houden." De Zeeuw uit IJzendijke kwam in het vizier van de speurders door zijn contacten met tussenpersoon Pierre Serry uit Aalter. Hij was bovendien goed bevriend met de Eindhovenaar die eerder als huurmoordenaar ontmaskerd werd. "Mijn cliënt geeft toe dat hij die twee beroepsmatig kende, maar met deze zaak heeft hij helemaal niets te maken. Dat heeft hij van dag één volgehouden." Substituut-procureur Fien Maddens bevestigt de vrijlating van de verdachte. Het parket van Brugge zal zich van verder commentaar onthouden. Er is geen beroep mogelijk tegen de vrijlating van Evert d.C. In het dossier zitten nog steeds twee verdachten in de cel. Dokter André Gyselbrecht wordt door de speurders gezien als de opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon. Zijn vriend Pierre Serry zou als tussenpersoon zijn ingeschakeld. Beide verdachten zullen volgende week voor de Brugse raadkamer verschijnen. (Belga/AVE)