Nederlandse regering vraagt België kerncentrales tijdelijk te sluiten

07/12/16 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

De Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, heeft de Belgische regering gevraagd te overwegen onze kerncentrales tijdelijk te sluiten. Ondertussen slaan de Duitsers extra jodiumtabletten in.

Nederlandse regering vraagt België kerncentrales tijdelijk te sluiten

© Belga

Melanie Schultz doet haar oproep nadat uit onderzoek naar voren was gekomen dat de kans op een kernsmelting bij brand in de centrale Tihange heel groot zou zijn.

Volgens Schultz is inmiddels gebleken dat het onderzoek "schandalig slecht" was, maar is nog steeds niet duidelijk hoe het werkelijk met de brandveiligheid zit. Op haar suggestie om de centrales tijdelijk te sluiten in afwachting van nieuw onderzoek, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat niet te willen.

Eerder kwam ook naar buiten dat de veiligheidscultuur bij de centrales niet op orde is. Daarop hebben de Belgische autoriteiten een reeks maatregelen genomen, aldus Schultz.

Duitsers slaan extra jodiumtabletten in

In de grensstreek in Nederland maar ook in Duitsland is veel bezorgdheid over de centrales. Ook Europees parlementsvoorzitter Martin Schultz riep eerder al op om de kerncentrale van Tihange onmiddellijk te sluiten. De Duitsers hebben al massaal jodiumtabletten ingeslagen. Zo wil de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen jodiumtabletten kunnen uitdelen aan drie miljoen huishoudens. De voorraad wordt daarom uitgebreid met 21 miljoen tabletten; aldus de Duitse krant Bild.

Noordrijn-Westfalen had al een voorraad van negen miljoen jodiumtabletten, maar breidt die voorraad dus uit. De pillen worden opgeslagen in ziekenhuisapotheken, om in geval van nood te kunnen worden uitgereikt. Alleen al in Aken zijn 600.000 tabletten opgeslagen. (Belga/TE)

Onze partners