Die worden samen met Gentse politiemensen ingezet tijdens piekmomenten tussen 14 en 22 uur. 'De Gentse Feesten lokken jaarlijks heel wat buitenlandse bezoekers, de laatste jaren ook steeds meer mensen met de Nederlandse nationaliteit', aldus programmadirecteur Wim Van Hulle van de lokale politie Gent.

Niet vol bevoegd

Omdat de Feesten een grote impact hebben op de openbare veiligheid, werd in het kader van het Verdrag van Senningen (Benelux) een aanvraag goedgekeurd om Nederlandse politiemensen tijdens de feesten in te zetten.

De Nederlandse politiemensen hebben niet de volle bevoegdheid zoals hun Belgische collega's en ze moeten zich ook aan een aantal principes van de Belgische politie houden.

In eigen uniform
'Concreet zullen de Nederlanders in hun eigen uniform samen met onze ploegen de taken van onthaalpolitie uitvoeren', aldus Van Hulle. 'Dat betekent dat ze patrouille lopen, overlast en criminaliteit vaststellen, informatie verstrekken, doorgaans op de piekmomenten tussen 14 en 22 uur.'

Wildplassen

De lokale politie legt dit jaar de nadruk op wildplassen, de aanwezigheid van glas en het doorrijden in de zone na middernacht. Er staan ook meer camera's opgesteld omdat door de KoBrawerken een aantal extra pleinen in gebruik zijn.

Het is de eerste keer dat Nederlandse politiemensen op de Feesten ingezet worden. Toch werkte de Gentse politie in het verleden al samen met onze noorderburen: vorig jaar tijdens de Informele Raad Defensie en dit jaar op Koninginnedag. (Belga/SD)

Die worden samen met Gentse politiemensen ingezet tijdens piekmomenten tussen 14 en 22 uur. 'De Gentse Feesten lokken jaarlijks heel wat buitenlandse bezoekers, de laatste jaren ook steeds meer mensen met de Nederlandse nationaliteit', aldus programmadirecteur Wim Van Hulle van de lokale politie Gent. Niet vol bevoegdOmdat de Feesten een grote impact hebben op de openbare veiligheid, werd in het kader van het Verdrag van Senningen (Benelux) een aanvraag goedgekeurd om Nederlandse politiemensen tijdens de feesten in te zetten. De Nederlandse politiemensen hebben niet de volle bevoegdheid zoals hun Belgische collega's en ze moeten zich ook aan een aantal principes van de Belgische politie houden. In eigen uniform 'Concreet zullen de Nederlanders in hun eigen uniform samen met onze ploegen de taken van onthaalpolitie uitvoeren', aldus Van Hulle. 'Dat betekent dat ze patrouille lopen, overlast en criminaliteit vaststellen, informatie verstrekken, doorgaans op de piekmomenten tussen 14 en 22 uur.' Wildplassen De lokale politie legt dit jaar de nadruk op wildplassen, de aanwezigheid van glas en het doorrijden in de zone na middernacht. Er staan ook meer camera's opgesteld omdat door de KoBrawerken een aantal extra pleinen in gebruik zijn. Het is de eerste keer dat Nederlandse politiemensen op de Feesten ingezet worden. Toch werkte de Gentse politie in het verleden al samen met onze noorderburen: vorig jaar tijdens de Informele Raad Defensie en dit jaar op Koninginnedag. (Belga/SD)