Via een nieuw informaticasysteem kunnen zowat alle Europese nummerplaten geïdentificeerd worden, maar omdat er geen verdrag is met Nederland, mag het voor Nederlandse laagvliegers niet gebruikt worden, schrijft Het Laatste Nieuws.

Eucaris

De verkeerspolitie beschikt sinds vorige week over het Eucarissysteem waarmee ze makkelijk de adresgegevens van snelheidsovertreders kan opvragen. Verkeersagenten zeggen aan de krant dat het bevel gegeven is om te stoppen met het beboeten van Nederland via dat systeem.

Zowel bij staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) als bij de federale politie erkennen ze dat het Eucarissysteem niet meer gebruikt mag worden voor Nederlanders. "Er is daarover geen verdrag tussen ons land en Nederland", zegt de woordvoerster van de federale politie.

Omweg via het parket

Maar "er is alleen gezegd dat dit systeem niet meer mag worden gebruikt", klinkt het. "Beboeten kan nog altijd via de omweg van het parket. Een omslachtige procedure, ja, waarbij we op buitenlandse goodwill moeten rekenen. Voor de hand ligt dat niet."

De federale overheidsdienst Mobiliteit hoopt vóór eind dit jaar een verdrag met Nederland te sluiten. Voor 2014 wordt een Europees verdrag verwacht. (Belga/TV)

Via een nieuw informaticasysteem kunnen zowat alle Europese nummerplaten geïdentificeerd worden, maar omdat er geen verdrag is met Nederland, mag het voor Nederlandse laagvliegers niet gebruikt worden, schrijft Het Laatste Nieuws.Eucaris De verkeerspolitie beschikt sinds vorige week over het Eucarissysteem waarmee ze makkelijk de adresgegevens van snelheidsovertreders kan opvragen. Verkeersagenten zeggen aan de krant dat het bevel gegeven is om te stoppen met het beboeten van Nederland via dat systeem. Zowel bij staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) als bij de federale politie erkennen ze dat het Eucarissysteem niet meer gebruikt mag worden voor Nederlanders. "Er is daarover geen verdrag tussen ons land en Nederland", zegt de woordvoerster van de federale politie.Omweg via het parket Maar "er is alleen gezegd dat dit systeem niet meer mag worden gebruikt", klinkt het. "Beboeten kan nog altijd via de omweg van het parket. Een omslachtige procedure, ja, waarbij we op buitenlandse goodwill moeten rekenen. Voor de hand ligt dat niet." De federale overheidsdienst Mobiliteit hoopt vóór eind dit jaar een verdrag met Nederland te sluiten. Voor 2014 wordt een Europees verdrag verwacht. (Belga/TV)