Het aantal Nederlandse studenten aan Vlaamse universiteiten en hogescholen neemt ook dit academiejaar weer toe. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Niet alleen het lotingsysteem dwingt Nederlandse studenten voor Vlaanderen te kiezen, ook financiële redenen spelen een rol.

Labo

Nele Clusters van de VUB wijst er op dat de toename van het aantal Nederlandse studenten een probleem kan zijn voor sommige opleidingen, zoals geneeskunde. "Omdat ze veel labopraktijk hebben en het wordt moeilijk als we niet meer kunnen garanderen dat iedereen voldoende in labs kan werken".

Financiering

Noël Vercruysse, hoofd van de afdeling Hoger Onderwijs en Volwassen Onderwijs, ziet op termijn een nog groter probleem. "Een student kost ons 10.000 euro per jaar en het wordt problematisch als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland".

Onbetaalbaar

"We willen graag dat studenten in andere landen gaan studeren. Maar sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen", merkt Vercruysse op. "Het is daarom belangrijk dat in de toekomst beleidsmaatregelen in verband met het hoger onderwijs op mekaar worden afgestemd". (Belga/EE)

Het aantal Nederlandse studenten aan Vlaamse universiteiten en hogescholen neemt ook dit academiejaar weer toe. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Niet alleen het lotingsysteem dwingt Nederlandse studenten voor Vlaanderen te kiezen, ook financiële redenen spelen een rol. Labo Nele Clusters van de VUB wijst er op dat de toename van het aantal Nederlandse studenten een probleem kan zijn voor sommige opleidingen, zoals geneeskunde. "Omdat ze veel labopraktijk hebben en het wordt moeilijk als we niet meer kunnen garanderen dat iedereen voldoende in labs kan werken". Financiering Noël Vercruysse, hoofd van de afdeling Hoger Onderwijs en Volwassen Onderwijs, ziet op termijn een nog groter probleem. "Een student kost ons 10.000 euro per jaar en het wordt problematisch als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland". Onbetaalbaar "We willen graag dat studenten in andere landen gaan studeren. Maar sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen", merkt Vercruysse op. "Het is daarom belangrijk dat in de toekomst beleidsmaatregelen in verband met het hoger onderwijs op mekaar worden afgestemd". (Belga/EE)