De NS omzeilt de Europese aanbestedingsregels door zich te beroepen op een dringende noodzaak. Hoeveel locomotieven de NS zal bestellen, is nog niet beslist. Dat hangt af van het toekomstige reisschema, waar de NS en de NMBS samen aan werken. Het gaat ook om een tijdelijke oplossing, meldt de NS.

De locomotieven moeten het weer mogelijk maken treinen te laten rijden over het hogesnelheidstraject tussen Nederland en België. Ze zullen wel maar 160 kilometer per uur halen. De Fyra's reden maximaal 250 kilometer per uur. De nieuwe locomotieven kunnen ook over gewone sporen rijden en kunnen op "relatief korte termijn" worden ingezet.

Volgens de NMBS moeten de nieuwe locomotieven gezien worden "in een groter geheel van plannen en studies", volgend op het Fyra-debacle. Er werd bijvoorbeeld gevraagd aan Thalys en Eurostar of ze iets kunnen doen voor de verbinding Brussel-Amsterdam, en de Belgische en Nederlandse spoorwegen werken aan een verhoging van de frequentie van de IC-treinen. (Belga/TE)

De NS omzeilt de Europese aanbestedingsregels door zich te beroepen op een dringende noodzaak. Hoeveel locomotieven de NS zal bestellen, is nog niet beslist. Dat hangt af van het toekomstige reisschema, waar de NS en de NMBS samen aan werken. Het gaat ook om een tijdelijke oplossing, meldt de NS. De locomotieven moeten het weer mogelijk maken treinen te laten rijden over het hogesnelheidstraject tussen Nederland en België. Ze zullen wel maar 160 kilometer per uur halen. De Fyra's reden maximaal 250 kilometer per uur. De nieuwe locomotieven kunnen ook over gewone sporen rijden en kunnen op "relatief korte termijn" worden ingezet. Volgens de NMBS moeten de nieuwe locomotieven gezien worden "in een groter geheel van plannen en studies", volgend op het Fyra-debacle. Er werd bijvoorbeeld gevraagd aan Thalys en Eurostar of ze iets kunnen doen voor de verbinding Brussel-Amsterdam, en de Belgische en Nederlandse spoorwegen werken aan een verhoging van de frequentie van de IC-treinen. (Belga/TE)