Voor de Belgische moeders van die kinderen is gisteren/woensdag op de Nationale Veiligheidsraad beslist om 'geval per geval' te analyseren of ze gerepatrieerd kunnen worden, zei hij. Maar 'de nationale veiligheid blijft hét criterium'.

Eerder deze week verscheen in de pers dat de Koerden de controle kwijt zijn over het Syrische gevangeniskamp Al-Hol, waar ook Belgische IS-vrouwen en hun kinderen worden vastgehouden. De terreurgroep zou het kamp volledig in handen hebben. Premier Alexander De Croo kreeg donderdag tijdens de plenaire vergadering van de Kamer vragen over de situatie van N-VA-Kamerlid Koen Metsu en cdH'er Georges Dallemagne.

De Nationale Veiligheidsraad heeft zich gisteren/woensdag gebogen over de situatie, zei De Croo. Die heeft 'de aanpak om de kinderen terug te halen, bevestigd', klonk het. 'We mogen niet blind zijn voor de realiteit: de toestand in de kampen verslechtert zienderogen en ook de beveiliging verloopt er hoe langer hoe slechter. Dat betekent dat als je kinderen daar laat, in een kamp waar IS de plak zwaait, die kinderen de terroristen van morgen worden.' De leeftijdsgrens voor de kinderen ligt op twaalf jaar. 'Een onderbouwde, juridische grens die ook in het jeugdrecht wordt gehanteerd', aldus De Croo.

De vorige federale regering besliste begin 2018 om de volwassen Belgen uit de kampen, zoals de moeders van de kinderen, niet te repatriëren. Maar de Nationale Veiligheidsraad besliste om hun situatie nu 'geval per geval analyseren', kondigde De Croo aan. Enkel als die analyse uitwijst dat ze de IS-ideologie volledig hebben afgezworen, kunnen ze worden teruggehaald, om hier ofwel hun straf uit te zitten of vervolgd te worden.

'De nationale veilgheid blijft hét centrale criterium', verzekerde de premier. Maar 'de situatie in de kampen is hoe langer hoe slechter. Vrouwen dreigen te ontsnappen, waardoor we de controle zouden verliezen.'

Volgens De Croo gaat het om maximaal dertien Belgische vrouwen, van wie er al negen werden veroordeeld. Tegen de vier anderen loopt een internationaal aanhoudingsmandaat.

Voor de Belgische moeders van die kinderen is gisteren/woensdag op de Nationale Veiligheidsraad beslist om 'geval per geval' te analyseren of ze gerepatrieerd kunnen worden, zei hij. Maar 'de nationale veiligheid blijft hét criterium'.Eerder deze week verscheen in de pers dat de Koerden de controle kwijt zijn over het Syrische gevangeniskamp Al-Hol, waar ook Belgische IS-vrouwen en hun kinderen worden vastgehouden. De terreurgroep zou het kamp volledig in handen hebben. Premier Alexander De Croo kreeg donderdag tijdens de plenaire vergadering van de Kamer vragen over de situatie van N-VA-Kamerlid Koen Metsu en cdH'er Georges Dallemagne. De Nationale Veiligheidsraad heeft zich gisteren/woensdag gebogen over de situatie, zei De Croo. Die heeft 'de aanpak om de kinderen terug te halen, bevestigd', klonk het. 'We mogen niet blind zijn voor de realiteit: de toestand in de kampen verslechtert zienderogen en ook de beveiliging verloopt er hoe langer hoe slechter. Dat betekent dat als je kinderen daar laat, in een kamp waar IS de plak zwaait, die kinderen de terroristen van morgen worden.' De leeftijdsgrens voor de kinderen ligt op twaalf jaar. 'Een onderbouwde, juridische grens die ook in het jeugdrecht wordt gehanteerd', aldus De Croo. De vorige federale regering besliste begin 2018 om de volwassen Belgen uit de kampen, zoals de moeders van de kinderen, niet te repatriëren. Maar de Nationale Veiligheidsraad besliste om hun situatie nu 'geval per geval analyseren', kondigde De Croo aan. Enkel als die analyse uitwijst dat ze de IS-ideologie volledig hebben afgezworen, kunnen ze worden teruggehaald, om hier ofwel hun straf uit te zitten of vervolgd te worden. 'De nationale veilgheid blijft hét centrale criterium', verzekerde de premier. Maar 'de situatie in de kampen is hoe langer hoe slechter. Vrouwen dreigen te ontsnappen, waardoor we de controle zouden verliezen.' Volgens De Croo gaat het om maximaal dertien Belgische vrouwen, van wie er al negen werden veroordeeld. Tegen de vier anderen loopt een internationaal aanhoudingsmandaat.