Nationale Veiligheidsraad over Syriëstrijders: 84 aan België gelinkte personen in regio

Charles Michel

In het noordoosten van Syrië bevinden zich momenteel 84 personen die een link hebben met ons land. Niet iedereen van hen kan gelocaliseerd worden. Sommigen bevinden zich in kampen of gevangenissen, anderen zijn misschien al overleden. Dat vernam Belga in de omgeving van premier Charles Michel na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

Na de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië maakte de Nationale Veiligheidsraad, een orgaan waarin de regering, de veiligheids- en inlichtingendiensten en het openbaar ministerie zetelen, woensdagmiddag een stand van zaken op. Het Belgische gerecht vaardigt systematisch aanhoudingsmandaten uit voor de gevaarlijkste Syriëstrijders, zij die onder categorie één vallen.

Er is een omzendbrief die de samenwerking regelt met Turkije, als buurland van Syrië, over de uitlevering aan het Belgische gerecht van personen tegen wie een Belgisch aanhoudingsmandaat loopt. Ons land onderhandelt met andere landen die veel Syriëstrijders hebben (Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden) over de oprichting van een soort internationaal tribunaal, maar die onderhandelingen hebben nog niet tot een akkoord geleid. Vorige week zeiden onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) dat ons land blijft pleiten voor berechting in de regio.

Voor aanvang van de Nationale Veiligheidsraad woensdagmiddag herhaalde Open VLD-vicepremier Alexander De Croo die stelling. ‘Onze basisredenering is dat misdaden gepleegd in een bepaalde regio in die regio berecht moeten worden’ zei hij. Over het terughalen van kinderen van Syriëstrijders zei De Croo dat de situatie ter plaatse nu zeer moeilijk is; Ons land haalde al zes weeskinderen terug, maar toen was de situatie er stabiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content