'Wij zijn onderdeel van het nationale ABVV en nemen dus deel aan de ABVV-actie waarover vorige week in het nationaal bureau is beslist. Onze stakingsaanzegging is verzonden naar de NMBS', zegt Ludo Sempels van ACOD Spoor. De aanzegging is ook ondertekend door de andere vakbonden bij het spoor en loopt van 12 februari 22 uur tot 13 februari 22 uur.

Normaal gezien zal het spoorverkeer niet helemaal stilvallen. De NMBS is immers sinds vorig jaar verplicht om bij stakingen een minimumdienstverlening te organiseren. 'We gaan nu alles in gang zetten om die alternatieve dienstregeling te regelen', zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

Het is al de derde vakbondsactie waarbij die regeling wordt toegepast.

Ook bij de andere openbaarvervoermaatschappijen in ons land, De Lijn, de MIVB en de TEC, roepen de vakbonden het personeel op om deel te nemen aan de staking. 'De reiziger zal op die dag wellicht niet kunnen rekenen op het openbaar vervoer', zegt Jan Coolbrandt van ACV openbare diensten.

De nationale vakbonden riepen vorige week dinsdag op tot een nationale staking op 13 februari nadat het loonoverleg in de privésector was mislukt. Maar de bonden voeren ook actie voor de publieke sector, benadrukt Sempels. 'We willen duurzame openbare diensten. We zijn volop aan het mobiliseren.'

'Wij zijn onderdeel van het nationale ABVV en nemen dus deel aan de ABVV-actie waarover vorige week in het nationaal bureau is beslist. Onze stakingsaanzegging is verzonden naar de NMBS', zegt Ludo Sempels van ACOD Spoor. De aanzegging is ook ondertekend door de andere vakbonden bij het spoor en loopt van 12 februari 22 uur tot 13 februari 22 uur. Normaal gezien zal het spoorverkeer niet helemaal stilvallen. De NMBS is immers sinds vorig jaar verplicht om bij stakingen een minimumdienstverlening te organiseren. 'We gaan nu alles in gang zetten om die alternatieve dienstregeling te regelen', zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Het is al de derde vakbondsactie waarbij die regeling wordt toegepast. Ook bij de andere openbaarvervoermaatschappijen in ons land, De Lijn, de MIVB en de TEC, roepen de vakbonden het personeel op om deel te nemen aan de staking. 'De reiziger zal op die dag wellicht niet kunnen rekenen op het openbaar vervoer', zegt Jan Coolbrandt van ACV openbare diensten. De nationale vakbonden riepen vorige week dinsdag op tot een nationale staking op 13 februari nadat het loonoverleg in de privésector was mislukt. Maar de bonden voeren ook actie voor de publieke sector, benadrukt Sempels. 'We willen duurzame openbare diensten. We zijn volop aan het mobiliseren.'