N-VA-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft onderzoek bevolen naar de aantijgingen als zouden politieagenten tijdens de nationale betoging van donderdag het bevel hebben gekregen om hun collega's in nood niet te hulp te snellen. "Moest dat waar zijn, dan is dat een ernstige aangelegenheid", zei hij zondag in het VRT-programma De Zevende Dag.

Anonieme getuigen beweerden het voorbije weekeinde dat de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur het bevel zou hebben gegeven om gedurende meer dan veertig minuten de agenten in nood niet ter hulp te snellen, omdat hij liever wilde praten met herrieschoppers. Mayeur ontkent met klem.

Oproep aan ABVV

Volgens Jambon gaat het om "een ernstige aantijging". De minister gaat informatie verzamelen via de overlegcomités. "Dan heb ik alle informatie om te kijken of het waar is wat er in deze krantenartikelen staat, en dan zullen we gepast optreden."

Zelf postvatten in het commandocentrum vindt Jambon "een beetje voorbarig". "Een burgemeester heeft lokaal zijn verantwoordelijkheden. Tot hier toe doet de samenwerking met mijnheer Mayeur mij niet denken dat hij zijn verantwoordelijkheid op dat vlak gaat ontlopen".

De N-VA-vicepremier lanceerde ook een nieuwe oproep aan de socialistische vakbond ABVV om mee te werken met het Brusselse parket om de relschoppers te identificeren. De christelijke vakbond ACV is wel bereid dat te doen. "Het is in het belang van de vakbonden dat zij ook mee helpen te voorkomen dat zo'n rellen gebeuren en dat degenen die nu verantwoordelijk zijn voor die rellen ook streng gestraft worden." (Belga/TE)

N-VA-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft onderzoek bevolen naar de aantijgingen als zouden politieagenten tijdens de nationale betoging van donderdag het bevel hebben gekregen om hun collega's in nood niet te hulp te snellen. "Moest dat waar zijn, dan is dat een ernstige aangelegenheid", zei hij zondag in het VRT-programma De Zevende Dag. Anonieme getuigen beweerden het voorbije weekeinde dat de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur het bevel zou hebben gegeven om gedurende meer dan veertig minuten de agenten in nood niet ter hulp te snellen, omdat hij liever wilde praten met herrieschoppers. Mayeur ontkent met klem. Volgens Jambon gaat het om "een ernstige aantijging". De minister gaat informatie verzamelen via de overlegcomités. "Dan heb ik alle informatie om te kijken of het waar is wat er in deze krantenartikelen staat, en dan zullen we gepast optreden." Zelf postvatten in het commandocentrum vindt Jambon "een beetje voorbarig". "Een burgemeester heeft lokaal zijn verantwoordelijkheden. Tot hier toe doet de samenwerking met mijnheer Mayeur mij niet denken dat hij zijn verantwoordelijkheid op dat vlak gaat ontlopen". De N-VA-vicepremier lanceerde ook een nieuwe oproep aan de socialistische vakbond ABVV om mee te werken met het Brusselse parket om de relschoppers te identificeren. De christelijke vakbond ACV is wel bereid dat te doen. "Het is in het belang van de vakbonden dat zij ook mee helpen te voorkomen dat zo'n rellen gebeuren en dat degenen die nu verantwoordelijk zijn voor die rellen ook streng gestraft worden." (Belga/TE)