De nucleaire rente, de winst die de stroomproducenten Electrabel en SPE maken omdat ze goedkope stroom uit de al afgeschreven kerncentrales verkopen tegen marktprijzen, bedraagt tussen de 808 en 950 miljoen euro. Dat schrijven meerdere kranten zaterdag op basis van regeringsbronnen.

Blamage voor CREG

De definitieve berekeningen van de Nationale Bank geven Electrabel dus gelijk. Voor de CREG, de federale energieregulator, kan dit niet anders gezien worden dan als een blamage. Daar sprak men immers consequent over een bedrag van 1,75 tot 1,95 miljard euro. Meer dan het dubbel van wat nu becijferd is door de "scheidsrechters" van de Nationale Bank.

Ontslag onafwendbaar?

De afgelopen dagen was er veel kritiek op de rol waarin de Nationale Bank met deze opdracht geduwd werd. Maar het ontslag van Creg-directeur Guido Camps, door hemzelf aangekondigd als de Nationale Bank Electrabel gelijk zou geven, lijkt onafwendbaar.

Volgens de krant De Standaard zou Camps' "rekenfout" erin bestaan dat hij een zuiver theoretische berekening van de winsten heeft gemaakt, terwijl de Nationale Bank gekeken heeft naar de effectieve winst die Electrabel en SPE-Luminus haalden uit de energie opgewekt uit de al afgeschreven kerncentrales. Om een deel van de nucleaire rente af te romen naar de staatskas, staat een verdubbeling van de huidige bijdrage van 250 miljoen in de steigers. (Belga/EE)

De nucleaire rente, de winst die de stroomproducenten Electrabel en SPE maken omdat ze goedkope stroom uit de al afgeschreven kerncentrales verkopen tegen marktprijzen, bedraagt tussen de 808 en 950 miljoen euro. Dat schrijven meerdere kranten zaterdag op basis van regeringsbronnen. Blamage voor CREG De definitieve berekeningen van de Nationale Bank geven Electrabel dus gelijk. Voor de CREG, de federale energieregulator, kan dit niet anders gezien worden dan als een blamage. Daar sprak men immers consequent over een bedrag van 1,75 tot 1,95 miljard euro. Meer dan het dubbel van wat nu becijferd is door de "scheidsrechters" van de Nationale Bank. Ontslag onafwendbaar? De afgelopen dagen was er veel kritiek op de rol waarin de Nationale Bank met deze opdracht geduwd werd. Maar het ontslag van Creg-directeur Guido Camps, door hemzelf aangekondigd als de Nationale Bank Electrabel gelijk zou geven, lijkt onafwendbaar. Volgens de krant De Standaard zou Camps' "rekenfout" erin bestaan dat hij een zuiver theoretische berekening van de winsten heeft gemaakt, terwijl de Nationale Bank gekeken heeft naar de effectieve winst die Electrabel en SPE-Luminus haalden uit de energie opgewekt uit de al afgeschreven kerncentrales. Om een deel van de nucleaire rente af te romen naar de staatskas, staat een verdubbeling van de huidige bijdrage van 250 miljoen in de steigers. (Belga/EE)