De PS noemt de Nationale Bank van België (NBB) "schizofreen" en verwijt haar de sociale vrede in het gedrang te brengen. De Franstalige socialisten noemen de suggesties die de Nationale Bank doet rond de index "totaal uit proportie". De PS ziet een "flagrante" kloof tussen de positieve vaststellingen die de NBB doet over de toestand van de Belgische economie en de "drastische" aanbevelingen die ze doet. Zo bewijzen de positieve vaststellingen volgens de PS dat de regering goed werk levert, met name op het vlak van prijsbeheersing. Daarom zijn de aanbevelingen die de NBB naar voor schuift buiten proportie, zo meent de PS.

"Het beste wat we voor werknemers en bedrijven kunnen doen, is de economische relance ondersteunen en niet om hen brutaal te raken in hun koopkracht door de index in vraag te stellen", aldus PS-voorzitter Thierry Giet.

Volgens de PS voegt het rapport van de NBB ook weinig toe aan het debat. Het rapport dreigt wel de sociale vrede op de helling te zetten, zo luidt het. "De NBB moet zich ervan bewust zijn dat het een zware verantwoordelijkheid draagt in het verslechteren van het sociale klimaat als het voorstelt om de index te hervormen terwijl dat in tegenstrijd is met het regeerakkoord".

Ook Groen hekelt studie NBB: 'De index verzwakken vermindert de koopkracht'

Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt dat de lasten op arbeid naar beneden moeten, zowel voor werkgevers als voor werknemers. "Maar de index verzwakken, is niet de juiste manier om dat te doen. Daarmee worden de bedrijven misschien wel concurrentiëler, maar het leidt ertoe dat de lonen van de werknemers dalen", zegt Van Besien in een reactie op de studie van de Nationale Bank.

De index verzwakken "is niet alleen asociaal, het vermindert ook de koopkracht en is dus schadelijk voor de economie. Het is juist dankzij de index dat de crisis de voorbije jaren niet nog harder heeft toegeslagen", gaat de groene voorzitter voort. (Belga/INM)

De PS noemt de Nationale Bank van België (NBB) "schizofreen" en verwijt haar de sociale vrede in het gedrang te brengen. De Franstalige socialisten noemen de suggesties die de Nationale Bank doet rond de index "totaal uit proportie". De PS ziet een "flagrante" kloof tussen de positieve vaststellingen die de NBB doet over de toestand van de Belgische economie en de "drastische" aanbevelingen die ze doet. Zo bewijzen de positieve vaststellingen volgens de PS dat de regering goed werk levert, met name op het vlak van prijsbeheersing. Daarom zijn de aanbevelingen die de NBB naar voor schuift buiten proportie, zo meent de PS. "Het beste wat we voor werknemers en bedrijven kunnen doen, is de economische relance ondersteunen en niet om hen brutaal te raken in hun koopkracht door de index in vraag te stellen", aldus PS-voorzitter Thierry Giet. Volgens de PS voegt het rapport van de NBB ook weinig toe aan het debat. Het rapport dreigt wel de sociale vrede op de helling te zetten, zo luidt het. "De NBB moet zich ervan bewust zijn dat het een zware verantwoordelijkheid draagt in het verslechteren van het sociale klimaat als het voorstelt om de index te hervormen terwijl dat in tegenstrijd is met het regeerakkoord". Ook Groen hekelt studie NBB: 'De index verzwakken vermindert de koopkracht' Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt dat de lasten op arbeid naar beneden moeten, zowel voor werkgevers als voor werknemers. "Maar de index verzwakken, is niet de juiste manier om dat te doen. Daarmee worden de bedrijven misschien wel concurrentiëler, maar het leidt ertoe dat de lonen van de werknemers dalen", zegt Van Besien in een reactie op de studie van de Nationale Bank. De index verzwakken "is niet alleen asociaal, het vermindert ook de koopkracht en is dus schadelijk voor de economie. Het is juist dankzij de index dat de crisis de voorbije jaren niet nog harder heeft toegeslagen", gaat de groene voorzitter voort. (Belga/INM)