Sminate (33) sloot de rij van zes nieuwe burgemeesters die zich aanboden bij de gouverneur in het provinciehuis van Vlaams-Brabant in Leuven. De andere nieuwkomers zijn Joël Vander Elst in Bertem, Steven Swiggers in Haacht, Iris Vander Schelde in Landen, Patrick Vandijck in Kortenaken en Dorothée Cardon de Lichtbuer in Kraainem.

Nadia Sminate is niet de eerste politicus met allochtone roots in de gemeentepolitiek in Vlaanderen. Maar voor haar schopte niemand het tot effectief burgemeester die de eed aflegt. Zelf noemt ze zich "de eerste Vlaamse burgemeester van allochtone afkomst".

Ze is de dochter van een Marokkaanse vader en een Vlaamse moeder. Dat ze net daardoor in de belangstelling komt, stoort haar niet. "Voor mij is dat niet het belangrijkste. Maar als ik hiermee anderen kan inspireren, is dat mooi meegenomen." "Ik ben blij dat mijn partij me deze kans heeft gegeven", stelde Sminate.

"De andere partijen hebben er de mond van vol maar beperken de mandaten voor allochtonen tot schepenambten." Dat zei ze uitgerekend in Leuven, waar de sp.a met Mohamed Ridouani als kandidaat-burgemeester in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. De zes nieuwe burgemeesters gaan op 1 januari aan de slag. (Belga/NSK)

Sminate (33) sloot de rij van zes nieuwe burgemeesters die zich aanboden bij de gouverneur in het provinciehuis van Vlaams-Brabant in Leuven. De andere nieuwkomers zijn Joël Vander Elst in Bertem, Steven Swiggers in Haacht, Iris Vander Schelde in Landen, Patrick Vandijck in Kortenaken en Dorothée Cardon de Lichtbuer in Kraainem.Nadia Sminate is niet de eerste politicus met allochtone roots in de gemeentepolitiek in Vlaanderen. Maar voor haar schopte niemand het tot effectief burgemeester die de eed aflegt. Zelf noemt ze zich "de eerste Vlaamse burgemeester van allochtone afkomst".Ze is de dochter van een Marokkaanse vader en een Vlaamse moeder. Dat ze net daardoor in de belangstelling komt, stoort haar niet. "Voor mij is dat niet het belangrijkste. Maar als ik hiermee anderen kan inspireren, is dat mooi meegenomen." "Ik ben blij dat mijn partij me deze kans heeft gegeven", stelde Sminate."De andere partijen hebben er de mond van vol maar beperken de mandaten voor allochtonen tot schepenambten." Dat zei ze uitgerekend in Leuven, waar de sp.a met Mohamed Ridouani als kandidaat-burgemeester in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. De zes nieuwe burgemeesters gaan op 1 januari aan de slag. (Belga/NSK)