'Agressie en geweld aan asielloket. DVZ-medewerker deelde in de klappen. Ik heb opdracht gegeven loket te sluiten. Tot nader order', zo kondigde Francken aan op Twitter. In een tweede tweet voegt hij nog het volgende toe: 'Asielzoekers opgejut door? (Vul zelf maar in)'. En in een derde tweet: 'Asielzoekers komen internationale bescherming vragen aan de Belgische bevolking. Begint bij RESPECT. Klappen uitdelen aan ambtenaren valt daar niet onder.'

Kort na opening van het loket kreeg een veiligheidsmedewerker een paar slagen. In het gewoel kon de dader ontkomen, het slachtoffer moest niet naar het ziekenhuis. DVZ besliste bijstand te vragen van de Brusselse politie en het loket tijdelijk te sluiten.

Na een onderbreking van een uur werd het asielloket heropend voor gezinnen, zegt DVZ-directeur Freddy Roosemont.

Roosemont liet nog verstaan permanente politiebijstand te onderzoeken. Volgens het kabinet-Francken zal samen met DVZ bekeken worden welke maatregelen er nodig zijn.

Er zijn vandaag 80 personen toegelaten, hoofdzakelijk gezinnen met kinderen, aldus nog Geert De Vulder, adviseur van DVZ.

Limiet

Het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen beschuldigt Francken ervan 'bewust de toestand te creeëren die hij vandaag hekelt, en dat is onfatsoenlijk', aldus woordvoerder Mehdi Kassou.

Het aantal asielaanvragen is de jongste maanden opnieuw toegenomen, maar de onthaalcapaciteit werd verminderd door de N-VA-staatssecretaris. Sinds donderdag heeft de DVZ een dagelijkse limiet ingesteld aan het onthaal van asielaanvragers, omdat we volgens Francken 'in crisismodus' zijn.

In november klopten exact 2750 migranten aan voor asiel. Dat is 54 procent meer dan in november vorig jaar, maar minder dan de helft van de zelfde periode in 2015. Sinds juli blijft het aantal aanvragen stijgen.

'De spanning bij de asielzoekers is voelbaar en wat er gebeurd is, was voorspelbaar. Sinds de beperking van het aantal registraties zien we dat asielzoekers om 5.00 uur vertrekken aan het opvangcentrum beheerd door het Burgerplatform in Haren, om als eerste aan te komen bij de DVZ, om er zeker van te zijn dat ze worden ontvangen, wat onvermijdelijk nervositeit oplevert', zegt Kassou. 'Het opvangcentrum met 350 bedden in Haren werkt al op volle capaciteit en maandag moesten we bij koud weer ongeveer 40 mensen weigeren. Er zijn nog wel steeds plaatsen beschikbaar in het onthaalnetwerk, vooral bij Caritas', voegt hij eraan toe.

Dinsdag registreerde DVZ 83 asielaanvragen, waarbij 45 heroproepingen voor verhoor met een tolk om de asielaanvraag te finaliseren, aldus Dominique Ernould, woordvoerder van DVZ.

'Agressie en geweld aan asielloket. DVZ-medewerker deelde in de klappen. Ik heb opdracht gegeven loket te sluiten. Tot nader order', zo kondigde Francken aan op Twitter. In een tweede tweet voegt hij nog het volgende toe: 'Asielzoekers opgejut door? (Vul zelf maar in)'. En in een derde tweet: 'Asielzoekers komen internationale bescherming vragen aan de Belgische bevolking. Begint bij RESPECT. Klappen uitdelen aan ambtenaren valt daar niet onder.'Kort na opening van het loket kreeg een veiligheidsmedewerker een paar slagen. In het gewoel kon de dader ontkomen, het slachtoffer moest niet naar het ziekenhuis. DVZ besliste bijstand te vragen van de Brusselse politie en het loket tijdelijk te sluiten.Na een onderbreking van een uur werd het asielloket heropend voor gezinnen, zegt DVZ-directeur Freddy Roosemont.Roosemont liet nog verstaan permanente politiebijstand te onderzoeken. Volgens het kabinet-Francken zal samen met DVZ bekeken worden welke maatregelen er nodig zijn.Er zijn vandaag 80 personen toegelaten, hoofdzakelijk gezinnen met kinderen, aldus nog Geert De Vulder, adviseur van DVZ.Het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen beschuldigt Francken ervan 'bewust de toestand te creeëren die hij vandaag hekelt, en dat is onfatsoenlijk', aldus woordvoerder Mehdi Kassou.Het aantal asielaanvragen is de jongste maanden opnieuw toegenomen, maar de onthaalcapaciteit werd verminderd door de N-VA-staatssecretaris. Sinds donderdag heeft de DVZ een dagelijkse limiet ingesteld aan het onthaal van asielaanvragers, omdat we volgens Francken 'in crisismodus' zijn. In november klopten exact 2750 migranten aan voor asiel. Dat is 54 procent meer dan in november vorig jaar, maar minder dan de helft van de zelfde periode in 2015. Sinds juli blijft het aantal aanvragen stijgen. 'De spanning bij de asielzoekers is voelbaar en wat er gebeurd is, was voorspelbaar. Sinds de beperking van het aantal registraties zien we dat asielzoekers om 5.00 uur vertrekken aan het opvangcentrum beheerd door het Burgerplatform in Haren, om als eerste aan te komen bij de DVZ, om er zeker van te zijn dat ze worden ontvangen, wat onvermijdelijk nervositeit oplevert', zegt Kassou. 'Het opvangcentrum met 350 bedden in Haren werkt al op volle capaciteit en maandag moesten we bij koud weer ongeveer 40 mensen weigeren. Er zijn nog wel steeds plaatsen beschikbaar in het onthaalnetwerk, vooral bij Caritas', voegt hij eraan toe. Dinsdag registreerde DVZ 83 asielaanvragen, waarbij 45 heroproepingen voor verhoor met een tolk om de asielaanvraag te finaliseren, aldus Dominique Ernould, woordvoerder van DVZ.