Dat blijkt uit een brief van fractieleider Peter De Roover aan de Kamervoorzitster, die Belga kon inkijken.

Donderdag raakte bekend dat Francken tot aan het zomerreces wordt geweerd uit de Kamercommissies waarop de geheimhoudingsplicht van toepassing is. Het N-VA-Kamerlid verliest ook drie maanden lang 20 procent van zijn parlementaire vergoeding.

Aanleiding is een tweet waarin Francken had gemeld dat België dit jaar niet zou deelnemen aan een Franse missie in Mali. Dat nieuws kwam uit de commissie Opvolging van Buitenlandse Missies, waarvoor geheimhoudingsplicht geldt. Francken was absoluut niet te spreken over de sanctie. Hij spreekt tegen dat hij de geheimhouding heeft geschonden en heeft het over een politieke beslissing van de meerderheidspartijen.

'Aandacht afleiden'

Daags nadien gaat N-VA in de tegenaanval. In een brief aan de Kamervoorzitster citeert fractieleider De Roover een tweet van Ecolo-Kamerlid Guillaume Defossé van einde maart. Die laakt daarin dat zijn MR-collega Denis Ducarme in de media een show opvoert over de F-35, maar in de commissie Legeraankopen verstek laat. Ducarme is overigens geen lid van die commissie. 'De geheimhoudingsplicht die bestaat in zowel de Commissie voor Opvolging van Buitenlandse Missies als in de Commissie voor Legeraankopen en -verkopen geldt voor de inhoud, maar mededelingen over aanwezigheden en de stemhoudingen bevatten uiteraard ook wezenlijke informatie en mogen daarvan niet uitgesloten worden', aldus De Roover. Hij vraagt daarom aan de voorzitster na te gaan of de geheimhoudingsplicht hiermee geschonden is.

Bij Ecolo is men niet onder de indruk. Volgens fractieleider Gilles Vanden Burre valt de situatie in niets te vergelijken met 'de fout' die Francken heeft begaan, omdat hun Kamerlid verwijst naar Ducarme, terwijl die geen lid is van de betrokken Kamercommissie. 'Het is een vergeefse poging van N-VA om de aandacht af te leiden.'

Dat blijkt uit een brief van fractieleider Peter De Roover aan de Kamervoorzitster, die Belga kon inkijken.Donderdag raakte bekend dat Francken tot aan het zomerreces wordt geweerd uit de Kamercommissies waarop de geheimhoudingsplicht van toepassing is. Het N-VA-Kamerlid verliest ook drie maanden lang 20 procent van zijn parlementaire vergoeding. Aanleiding is een tweet waarin Francken had gemeld dat België dit jaar niet zou deelnemen aan een Franse missie in Mali. Dat nieuws kwam uit de commissie Opvolging van Buitenlandse Missies, waarvoor geheimhoudingsplicht geldt. Francken was absoluut niet te spreken over de sanctie. Hij spreekt tegen dat hij de geheimhouding heeft geschonden en heeft het over een politieke beslissing van de meerderheidspartijen. Daags nadien gaat N-VA in de tegenaanval. In een brief aan de Kamervoorzitster citeert fractieleider De Roover een tweet van Ecolo-Kamerlid Guillaume Defossé van einde maart. Die laakt daarin dat zijn MR-collega Denis Ducarme in de media een show opvoert over de F-35, maar in de commissie Legeraankopen verstek laat. Ducarme is overigens geen lid van die commissie. 'De geheimhoudingsplicht die bestaat in zowel de Commissie voor Opvolging van Buitenlandse Missies als in de Commissie voor Legeraankopen en -verkopen geldt voor de inhoud, maar mededelingen over aanwezigheden en de stemhoudingen bevatten uiteraard ook wezenlijke informatie en mogen daarvan niet uitgesloten worden', aldus De Roover. Hij vraagt daarom aan de voorzitster na te gaan of de geheimhoudingsplicht hiermee geschonden is.Bij Ecolo is men niet onder de indruk. Volgens fractieleider Gilles Vanden Burre valt de situatie in niets te vergelijken met 'de fout' die Francken heeft begaan, omdat hun Kamerlid verwijst naar Ducarme, terwijl die geen lid is van de betrokken Kamercommissie. 'Het is een vergeefse poging van N-VA om de aandacht af te leiden.'