Louis Ide (N-VA)

‘Na Je suis Charlie en Je suis Paris: waarom niet I’m Gay?’

Louis Ide (N-VA) Algemeen Secretaris van N-VA en arts.

De schrik zit er bij de holebi’s goed in, schrijft Louis Ide (N-VA) over het moslimextremisme. ‘Als we nu eens met zijn allen I’m gay oppinden?’

Vorige week nam ik deel aan een congres over pediatrische infectiologie in Rio De Janeiro. Ik kwam er letterlijk en figuurlijk in een heel ander klimaat terecht. Weg winter en terreurdreiging. Plots sta je in een zomers land dat nu al in de ban is van de Olympische Spelen.

De vrolijke sfeer werd er nog versterkt door de naweeën van de Rio De Janeiro Gay Pride die er door de straten trok. Toch kon dit niet verhinderen dat de aanslagen in Parijs door mijn hoofd bleven spoken. Want CNN en BBC World zorgden er voor dat Brussel wel heel erg nabij bleef.

Als we alle aanslagen op een rijtje zetten, zit er een duidelijk patroon in de oorlog die IS voert.

Toen de redactie van Charlie Hebdo werd aangevallen, was dat een aanval op de vrije meningsuiting. De verijdelde aanslag op de Thalys was een aanval op onze mobiliteit. De aanslag op het Joods museum mag gelezen worden als een daad van antisemitisme, maar ruimer ook als een aanval op godsdienstvrijheid. De aanslag op het vliegtuig dat vertrok uit Sharm-El-Sheikh is een aanslag op onze reiscultuur. De aanslagen in Parijs gericht op een concert, een voetbalmatch, café’s en restaurants viseren onze vrijetijdsbesteding.

De aanslagen zijn, kortom, een oorlogsverklaring aan onze way of life, aan onze fundamentele waarden en rechten.

‘Na Je suis Charlie en Je suis Paris: waarom spelden we niet I’m Gay op?’

‘What’s next?’ is de vraag die door mijn hoofd spookte toen ik vele homo’s nog zag nagenieten van de Rio Pride. Wordt de Brussel Pride of de Berlin Pride een volgende naam op dit trieste lijstje? Een gay pride is niet zomaar een massa-evenement. Het is een veruiterlijking van de holebirechten. Die holebirechten zijn voor mij een essentieel onderdeel van onze humanitaire waarden. Ze zijn ook een mooi symbool voor de ethische progressiviteit, onze vrijheid die wij als evident beschouwen en zo koesteren.

Gay Pride in Brussel
Gay Pride in Brussel© Wim Denolf

Tegelijkertijd zien we dat deze rechten in de moslimwereld absoluut niet gangbaar zijn. Jammer genoeg niet enkel in de gebieden die gecontroleerd worden door IS. Holebi’s worden er als ongoddelijk en ongewenst beschouwd. Homofilie doet men af als een verwerpelijke invloed uit het Westen. Een Europese holebi-manifestatie vormt dus een aanlokkelijk doelwit voor islamitische terreurgroepen.

Sommigen zullen dit afdoen als stemmingmakerij, ja, zelfs bangmakerij. Maar de dreiging is schrikbarend concreet. Zo meldde La Libre dat Salah Abdeslam in oktober regelmatig gespot werd in Brusselse homobars. Iets wat me ondertussen door enkele Vlaamse homo’s werd bevestigd. Hij liep er onwennig en alleen rond. Niemand had enig idee wat de man van plan was. Men ging er van uit dat het een prostituee was.

De schrik zit er bij de holebi’s goed in. Niet enkel voor de Pride van 2016 maar ook voor de vele activiteiten die in homovriendelijke steden zoals Brussel en Antwerpen doorgaan. Deze steden hebben een internationale reputatie opgebouwd. Zo komen duizenden holebi’s van heinde en ver naar de grote gay party’s in La Démence.

Daarom moeten we nu al ageren voor het te laat is. De veiligheidsdiensten zullen zeker en vast hun werk doen. Daar gaat het me niet over. Het gaat me over het feit dat tot nog toe de oprechte publieke collectieve verontwaardiging zich altijd na de feiten manifesteerde.

Je suis Charlie op Facebook of Je suis Paris op de shirts van de voetbalspelers van Paris Saint-Germain. Misschien moeten we wel anticiperen op wat kan, maar hopelijk niet zal, gebeuren. Als we nu eens met zijn allen I’m gay oppinden. Leraars, zorgverstrekkers, bankbedienden, buschauffeurs, … kunnen zo pro-actief uiting geven aan hun solidariteit met een onderdeel van onze Verlichte maatschappij (gelijkheid) en tegelijk het debat aangaan met onze moslimgemeenschap.

De schrik zit er bij de holebi’s goed in

Door zich aan te sluiten bij deze actie zou die gemeenschap voor het eerst een echt stevig statement maken ten aanzien van extremisten. Uit een studie van de Koning Boudewijnstichting bleek namelijk dat 60% van de allochtone jongeren negatief staat tegenover homo’s. Volgens een studie van het Jeugdonderzoeksplatform vindt een kwart van de Vlaamse moslimjongeren geweld tegen holebi’s zelfs gerechtvaardigd.

Dit is niet langer tolereerbaar en een krachtig signaal vanuit de moslimgemeenschap is dus op zijn plaats. De moslimexecutive zou bijvoorbeeld kunnen meestappen in de gay pride van Brussel op 14 mei 2016, net zoals vele (maar inderdaad ook niet alle) politieke partijen dit doen.

Mocht ik I’m gay kunnen opspelden dan verklaar ik me niet alleen solidair met de holebi’s, maar met alle slachtoffers die gesneuveld zijn voor onze Verlichte waarden. Ik hoop dat ik de holebigemeenschap hiermee op een ideetje bracht.

Partner Content