Na de racistische agressie op Pukkelpop: ‘Ik hoop dat Zuhal Demir ook eens met de slachtoffers praat’

'Een meldpunt op festivals is een mooi gebaar, maar haalt niet veel uit.' © ImageDesk
Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en opiniemaakster en schrijfster Dalilla Hermansreageren op het racistische incident.

18 augustus 2018

Op het muziekfestival Pukkelpop worden twee zwarte vrouwen het slachtoffer van racistische agressie. Een groep jongeren schopt en duwt hen, maakt nazigebaren en zingt De Congo is van ons.

Mevrouw Demir, u zat samen met de daders en nodigde hen uit om naar het AfricaMuseum te gaan. Wat vonden ze daarvan?

Zuhal Demir: Ik heb niet geaarzeld: ik heb meteen de telefoon genomen om te bellen met de betrokkenen en hun ouders. Met een van hen heb ik een gesprek onder vier ogen kunnen hebben. Omdat hij zich bewust was van de ruwheid van de gebruikte woorden en omdat hij wilde bijleren. Het bleek dat hij de context en de geschiedenis rond die woorden niet kende. Ik zag oprechte spijt in zijn ogen.

Heel anders was het bij een andere kerel, die het ‘maar een liedje’ vond en vooral bekommerd was om de gevolgen voor zijn carrière. Dat er een meisje met zwarte huidskleur aanwezig was die zich naar verluidt ook bezondigde aan discriminerende uitspraken is zeker geen excuus.

Kennis is de sleutel om dit soort voorvallen te vermijden.

Na het incident op Pukkelpop was er sprake van een meldpunt op festivals voor racisme en seksuele intimidatie. Bent u voorstander van zo’n initiatief?

Demir: Als festivalorganisatoren inschatten dat een meldpunt voor racisme kan werken voor hun doelpubliek, zal ik hen zeker niet tegenhouden. Maar ik wil zoiets ook niet verplichten. Het blijft ook maar een meldpunt. Daar kun je geen wonderen van verwachten.

Dalilla Hermans: Op zich is het een mooi gebaar, maar ik denk niet dat het veel zou veranderen in de context van een festival.

Hoe kun je jongeren leren omgaan met racisme? Bewustmaken of bestraffen?

Demir: Hoe dan ook is kennis de sleutel om dit soort voorvallen te vermijden. Jongeren wapen je tegen racisme en discriminatie door ze te informeren, en dat begint bij de opvoeding en opleiding. Wie buiten de lijntjes kleurt, verdient een straf. Dat staat buiten kijf. Wie dat echt niet wil begrijpen, moet die boodschap desnoods via de rechtbank krijgen.

Twee Pukkelpoppers kregen een alternatieve straf. Ze moesten een bezoek brengen aan de Kazerne Dossin in Mechelen (Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, nvdr). Blijk van schuldinzicht was ook daarbij een belangrijk feit voor het parket.

Mevrouw Hermans, hebben alternatieve straffen zin?

Hermans: Ik denk van wel. Persoonlijke verhalen en kennis van de geschiedenis helpen zeker. Er moet absoluut worden ingezet op educatie, maar dan op een structurele manier en niet alleen als er een incident plaatsvindt. Het onderwijs zou meer aandacht kunnen besteden aan ons koloniale verleden, racisme en hoe je met elkaar in dialoog kunt gaan.

Wat ik wel jammer vind, is dat na elk racistisch incident de meeste aandacht naar de daders gaat en niet naar de slachtoffers. Ik hoop dat Zuhal Demir een volgende keer ook eens met de slachtoffers praat. De twee zwarte meisjes van Pukkelpop werden genadeloos aangepakt op de sociale media. Ook zij verdienen steun van onze staatssecretaris.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content