Na de hetze, de beslissing: Vlaamse regering schrapt retroactieve uitbetaling kinderbijslag aan asielzoekers

De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist de retroactieve uitbetaling van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, aan erkende vluchtelingen te schrappen. Dat heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekendgemaakt. De maatregel was al voorzien in het regeerakkoord. Eind 2019 veroorzaakte minister-president Jan Jambon een mediastorm met uitspraken over die retroactieve uitbetaling.

Bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering was al afgesproken dat erkende vluchtelingen voortaan geen retroactieve kinderbijslag meer zouden krijgen voor de periode van hun asielprocedure. De redenering is dat een vluchteling al recht heeft op opvang in een opvangstructuur (‘bed-bad-brood’) en dat andere asielzoekers ook geen retroactief recht hebben op kinderbijslag. ‘De maatregel die we nu terugdraaien, schoot zijn doel voorbij. Wie asiel aanvraagt, heeft al recht op bed-bad-brood, de retroactieve kinderbijslag was dus dubbelop’, zegt minister-president Jan Jambon.

Jambon zelf veroorzaakte eind 2019 nogal wat ophef met een uitspraak over de retroactieve uitbetaling van de kinderbijslag. In een portret in De Tijd zei de Vlaamse regeringsleider dat hij weet had van een familie van asielzoekers die na haar regularisatie zoveel achterstallige kinderbijslag kreeg, dat ze er meteen een huis van kon kopen. Een uitspraak die niet alleen bij tegenstanders kwaad bloed zette. Ook coalitiepartner Open VLD was scherp: ‘Een extreemrechts broodjeaapverhaal’, zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke is de maatregel nu geschrapt. Vluchtelingen zullen concreet pas recht hebben op het Groeipakket vanaf de datum waarop de beslissing tot erkenning als vluchteling is genomen en dus niet langer vanaf de datum van aanvraag van de vluchtelingenstatus.

De maatregel heeft een positieve budgettaire impact. Zo werd in 2019 voor een totaalbedrag van 1 miljoen euro aan retroactieve uitbetalingen uitgevoerd.

Minister van Welzijn Wouter Beke: ‘Het is belangrijk dat we de middelen voor het Groeipakket zo correct mogelijk inzetten. Dat de groep van erkende vluchtelingen eigenlijk tweemaal steun kreeg, was het gevolg van een goedbedoelde maatregel, maar niet verdedig- en uitlegbaar. Zoals beloofd bij de regeringsvorming, hebben we deze anomalie snel aangepakt.’

Partner Content