Dyab Abou Jahjah wil in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen met een pro-migratiepartij, net zoals de voormalige sp.a-mandataris Ahmet Koç, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws. Beiden spiegelen zich aan het succes van DENK, dat in Nederland drie zetels binnenhaalde bij de verkiezingen. Abou Jahjah wil zich in de eerste plaats focussen op Brussel.

De voormalige sp.a'er Ahmet Koç kondigde zaterdag in De Morgen aan een pro-migratiepartij te willen starten met het oog op de verkiezingen in 2018. Ook Abou Jahjah, voorman van Movement X, zegt nu plannen in die richting te hebben. Beiden zijn ze geïnspireerd door DENK, een pro-migratiepartij die in Nederland voor de eerste keer deelnam aan de verkiezingen en meteen drie zetels wegkaapte.

Ahmet Koç, Belga
Ahmet Koç © Belga

In een opiniestuk op Knack.be zei Abou Jahjah gisteren nog dat een partij als DENK bij ons niet zoveel succes zou hebben. Op landelijk niveau is vooral het halen van de kiesdrempel van 5 procent een zware opgave - DENK haalde amper 2 procent, maar in Nederland is er dan weer geen kiesdrempel. Daarom wil Abou Jahjah zich richten op Brussel en enkele andere steden waar een groot aantal inwoners een migratieachtergrond heeft. 'In steden zoals Genk en Gent zou een dergelijke partij - indien degelijk bestuurd, inclusief een sterke campagne, charismatische en bekwame leiding - wel een goede score kunnen behalen. Ook Antwerpen is binnen bereik als de partij zijn weg weet te vinden naar de Marokkaanse gemeenschap daar,' klinkt het.

Als zo'n initiatief succes zou hebben, ligt dat volgens Abou Jahjah vooral aan de vaststelling dat de andere Vlaamse partijen te weinig de klemtoon leggen op het wegwerken van discriminatie en het streven naar sociale gelijkheid. 'Groen voldoet niet, ze blijft gefocust op ecologie en wil de nieuwe partij van de middenstand zijn. Ook de PVDA lijkt de rol niet te willen opnemen en blijft geconcentreerd op de socio-economische dimensie. De partij zet zich onvoldoende in voor ecologie of de strijd tegen racisme en discriminatie. En ook zeker de sp.a past niet in het plaatje. Ze lijkt verworden tot een partij die enkel geïnteresseerd is in het vinden van de juiste formule om opnieuw in de regering te zetelen. Zoals u weet zal dit verhaal ook niet van de rechterkant van het politieke spectrum komen '

Dyab Abou Jahjah wil in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen met een pro-migratiepartij, net zoals de voormalige sp.a-mandataris Ahmet Koç, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws. Beiden spiegelen zich aan het succes van DENK, dat in Nederland drie zetels binnenhaalde bij de verkiezingen. Abou Jahjah wil zich in de eerste plaats focussen op Brussel.De voormalige sp.a'er Ahmet Koç kondigde zaterdag in De Morgen aan een pro-migratiepartij te willen starten met het oog op de verkiezingen in 2018. Ook Abou Jahjah, voorman van Movement X, zegt nu plannen in die richting te hebben. Beiden zijn ze geïnspireerd door DENK, een pro-migratiepartij die in Nederland voor de eerste keer deelnam aan de verkiezingen en meteen drie zetels wegkaapte. In een opiniestuk op Knack.be zei Abou Jahjah gisteren nog dat een partij als DENK bij ons niet zoveel succes zou hebben. Op landelijk niveau is vooral het halen van de kiesdrempel van 5 procent een zware opgave - DENK haalde amper 2 procent, maar in Nederland is er dan weer geen kiesdrempel. Daarom wil Abou Jahjah zich richten op Brussel en enkele andere steden waar een groot aantal inwoners een migratieachtergrond heeft. 'In steden zoals Genk en Gent zou een dergelijke partij - indien degelijk bestuurd, inclusief een sterke campagne, charismatische en bekwame leiding - wel een goede score kunnen behalen. Ook Antwerpen is binnen bereik als de partij zijn weg weet te vinden naar de Marokkaanse gemeenschap daar,' klinkt het.Als zo'n initiatief succes zou hebben, ligt dat volgens Abou Jahjah vooral aan de vaststelling dat de andere Vlaamse partijen te weinig de klemtoon leggen op het wegwerken van discriminatie en het streven naar sociale gelijkheid. 'Groen voldoet niet, ze blijft gefocust op ecologie en wil de nieuwe partij van de middenstand zijn. Ook de PVDA lijkt de rol niet te willen opnemen en blijft geconcentreerd op de socio-economische dimensie. De partij zet zich onvoldoende in voor ecologie of de strijd tegen racisme en discriminatie. En ook zeker de sp.a past niet in het plaatje. Ze lijkt verworden tot een partij die enkel geïnteresseerd is in het vinden van de juiste formule om opnieuw in de regering te zetelen. Zoals u weet zal dit verhaal ook niet van de rechterkant van het politieke spectrum komen '