N-VA ziet nieuw Brussels museum niet zitten: ‘Federale collecties zijn ondeelbaar’

Jubelpark © BELGA

N-VA wil geen museum voor moderne en hedendaagse kunst in het Citroëngebouw aan het IJzerplein in Brussel zoals de Brusselse regering plande. ‘Federale collecties zijn één en ondeelbaar’, klinkt het.

N-VA is gekant tegen het plan van de Brusselse regering om het Citroëngebouw aan het IJzerplein aan te kopen om er een museum voor moderne en hedendaagse kunst in onder te brengen. De regering-Vervoort rekent daarvoor op de federale kunstcollectie, maar volgens de Brusselse en Vlaamse N-VA-parlementsleden Cieltje Van Achter en Cathy Coudyser stelt het federaal regeerakkoord “terecht” dat die collecties “één en ondeelbaar” zijn. Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) noemt dat standpunt “een kaakslag”.

N-VA: ‘Behouden wat goed is’

In een opiniebijdrage in De Standaard noemen Van Achter en Coudyser het een “terugkerend euvel” in de politiek “dat men liever nieuwe projecten opstart dan te behouden en vooral te onderhouden wat bestaat en wat goed is”. Ze wijzen erop dat er al twee federale museumsites in Brussel bestaan – het Jubelpark en de Kunstberg – die elk volgens hun eigenheid de topcollecties overzichtelijk (zouden) kunnen tentoonstellen.

“Wij zijn voor investeringen in cultuur. Voor initiatieven in de Brusselse Kanaalzone, die nood heeft aan herwaardering en frisse ideeën. Maar we roepen de Brusselse regering op om niet over te gaan tot de aankoop van het Citroëngebouw, zolang er geen duidelijkheid is over een zinvolle en efficiënte besteding”, luidt het.

‘Kaakslag voor alle Brusselaars’

In een reactie noemt SP.A-politica Yamila Idrissi, tevens initiatiefneemster van “Museum aan het Kanaal” (MAK), het standpunt “een kaakslag” voor alle Brusselaars die geloven dat je door samenwerking een project in Brussel, en dat Brussel eindelijk een museum voor moderne en hedendaagse kunst zou krijgen, zoals alle andere grootsteden.

Ook merkt Idrissi op dat je door te investeren en mensen aan te trekken, economische activiteit creëert, en dat door de keuze voor de Kanaalzone de buurt zou worden opgewaardeerd.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)© Belga

Vernieuwing van Brussel

Intussen blijft Brussels minister-president Rudi Vervoort blijft de plannen verdedigen om het Citroëngebouw aan het IJzerplein aan te kopen om er een museum voor hedendaagse kunst in onder te brengen. “Maar de uitdaging wordt de collectie van het museum”, verklaarde hij in het Brussels parlement op vragen van Hazma Fassi-Fihri (CDH), Cristos Doulekeridis (Ecolo) en Annemie Maes (Groen).

De site aan het IJzerplein ligt in de Kanaalzone die model staat voor de vernieuwing van Brussel. Het gewest zal de volledige site aankopen. Een deel zal gebruikt worden voor het museum, maar de rest zal deel uitmaken van een vastgoedoperatie om het museum te kunnen realiseren.

“Men kan zich toch niet voorstellen dat dergelijk gebouw in handen zou vallen van promotoren”, stelde de Brusselse regeringsleider. Hij erkende wel dat de collectie van het museum een probleem is. De Brusselse regering had gerekend op de federale collectie, maar volgens de N-VA is de collectie dus één en ondeelbaar.

‘Mooie test voor het beleid in dit land’

Vervoort wees erop dat in de federale museum ook Brusselse collecties terug te vinden zijn die afkomstig zijn van erfenissen. Rudi Vervoort zag dit dossier ook als een “mooie test voor het beleid in dit land”.

“Wie wil raken aan de biculturele instellingen moet dan ook maar zeggen dat deze instellingen geen toekomst meer hebben”, zo verwees hij naar de berichten over de grote besparingen die een aantal federale culturele en wetenschappelijke instellingen door de federale regering opgelegd krijgen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content