N-VA pleit voor de bouw van een nieuwe kerncentrale op thorium in ons land. Dat stelt Kamerlid Bert Wollants in zijn "totaalvisie" om de prijzen en de bevoorradingszekerheid van energie onder controle te houden. Indien mogelijk wil N-VA de levensduur van alle huidige kerncentrales ook éénmalig met tien jaar verlengen, al pleit de partij wel voor een geleidelijke afbouw van kernenergie op 40 à 50 jaar.

"N-VA is voor de afbouw van kernenergie, maar tegen de kernuitstap zoals ze nu voorligt. Ze is een luxe die ons land zich op dit moment nog niet kan permitteren", aldus Wollants. Als het veilig kan, wil hij ook de oudste kerncentrales dus nog tot 2025 openhouden. Dat moet ademruimte geven om de hernieuwbare energiemarkt uit te bouwen en voldoende back-upcapaciteit te voorzien.

Thorium 'aanzienlijk veiliger'

De N-VA wil daarnaast één nieuwe kerncentrale bouwen, die de sluiting van de oudste drie kerncentrales vanaf 2025 kan compenseren. Zo'n centrale op de splijtstof thorium "zal aanzienlijk veiliger zijn en genereert ook minder kernafval", aldus Wollants. Het nog langer openhouden van de bestaande kerncentrales zal volgens hem immers meer kernafval produceren, de uitbouw van nieuwe veiligheidsmaatregelen verhinderen en de positie van Electrabel versterken.

Dat laatste kan uiteraard niet de bedoeling zij, verduidelijkt Wollants. Hij is er dan ook voorstander van dat de nieuwe centrale door een andere speler, of een consortium van bestaande spelers op de markt, gebouwd wordt. Tegen 2015 wil N-VA dat de plannen voor de bouw klaar liggen. Tegen 2035 kunnen dan de overige centrales toe, waarna in 2065 de nieuwe centrale als laatste de deuren kan sluiten.

Ongeloof bij Groen

Groen-Kamerlid Kristof Calvo reageert alvast vol ongeloof. "Iedereen in Europa kiest voor kernuitstap en hernieuwbare energie" luidt het. Calvo verwijst ook naar de kerncentrales in opbouw in het Franse Flamanville en het Finse Olkiluoto, waar de vertragingen enorm zijn en het kostenplaatje de pan uitswingt. Dat een partij die in Vlaamse regering zit met dergelijk voorstel uitpakt, is een bewijs waarom het energiebeleid in België zo slecht is, besluit hij. (Belga/TE)

N-VA pleit voor de bouw van een nieuwe kerncentrale op thorium in ons land. Dat stelt Kamerlid Bert Wollants in zijn "totaalvisie" om de prijzen en de bevoorradingszekerheid van energie onder controle te houden. Indien mogelijk wil N-VA de levensduur van alle huidige kerncentrales ook éénmalig met tien jaar verlengen, al pleit de partij wel voor een geleidelijke afbouw van kernenergie op 40 à 50 jaar. "N-VA is voor de afbouw van kernenergie, maar tegen de kernuitstap zoals ze nu voorligt. Ze is een luxe die ons land zich op dit moment nog niet kan permitteren", aldus Wollants. Als het veilig kan, wil hij ook de oudste kerncentrales dus nog tot 2025 openhouden. Dat moet ademruimte geven om de hernieuwbare energiemarkt uit te bouwen en voldoende back-upcapaciteit te voorzien. Thorium 'aanzienlijk veiliger'De N-VA wil daarnaast één nieuwe kerncentrale bouwen, die de sluiting van de oudste drie kerncentrales vanaf 2025 kan compenseren. Zo'n centrale op de splijtstof thorium "zal aanzienlijk veiliger zijn en genereert ook minder kernafval", aldus Wollants. Het nog langer openhouden van de bestaande kerncentrales zal volgens hem immers meer kernafval produceren, de uitbouw van nieuwe veiligheidsmaatregelen verhinderen en de positie van Electrabel versterken. Dat laatste kan uiteraard niet de bedoeling zij, verduidelijkt Wollants. Hij is er dan ook voorstander van dat de nieuwe centrale door een andere speler, of een consortium van bestaande spelers op de markt, gebouwd wordt. Tegen 2015 wil N-VA dat de plannen voor de bouw klaar liggen. Tegen 2035 kunnen dan de overige centrales toe, waarna in 2065 de nieuwe centrale als laatste de deuren kan sluiten. Ongeloof bij GroenGroen-Kamerlid Kristof Calvo reageert alvast vol ongeloof. "Iedereen in Europa kiest voor kernuitstap en hernieuwbare energie" luidt het. Calvo verwijst ook naar de kerncentrales in opbouw in het Franse Flamanville en het Finse Olkiluoto, waar de vertragingen enorm zijn en het kostenplaatje de pan uitswingt. Dat een partij die in Vlaamse regering zit met dergelijk voorstel uitpakt, is een bewijs waarom het energiebeleid in België zo slecht is, besluit hij. (Belga/TE)