"Als de bonden zich zo onredelijk blijven opstellen, denk ik dat er wel een meerderheid voor te vinden zal zijn", zegt Kamerlid Inez De Coninck donderdag in De Tijd.

Nadat de vakbonden bij de NMBS dinsdag het ontwerp van sociaal akkoord hadden verworpen, reageerde N-VA al dat de tekst niet ver genoeg ging. "Aan de echt heilige huisjes wordt amper geraakt", klonk het.

De directies van de NMBS en Infrabel maakten intussen bekend dat ze enkele maatregelen om de productiviteit te verhogen unilateraal wil doorvoeren. Het gemeenschappelijk vakbondsfront reageerde daar woensdagavond op door vijf stakingsdagen aan te kondigen voor januari.

Symbolisch

De bonden worden donderdag onder druk gezet door de N-VA. De partij ziet in de wet over het sociaal overleg bij de NMBS een belangrijke verankering van de almacht van de bonden. In het nationaal paritair comité hebben de bonden en de directie elk de helft van de stemmen, maar is een tweederdemeerdheid nodig om een akkoord uit te voeren. "Het gevolg is dat de bonden elke aanpassing aan de arbeidsregeling gemakkelijk kunnen blokkeren", zegt De Coninck.

Ze dreigt ermee het artikel in kwestie te laten schrappen. "Als de bonden zich zo onredelijk blijven opstellen, denk ik dat er wel een meerderheid voor te vinden zal zijn", klinkt het. "De bedoeling is dat een gewone meerderheid volstaat."

In de krant wordt de demarche van N-VA "vooral symbolisch" genoemd. Want ook met een gewone meerderheid is nog altijd het fiat van de bonden nodig om een sociaal akkoord goed te keuren. (Belga/TE)

"Als de bonden zich zo onredelijk blijven opstellen, denk ik dat er wel een meerderheid voor te vinden zal zijn", zegt Kamerlid Inez De Coninck donderdag in De Tijd. Nadat de vakbonden bij de NMBS dinsdag het ontwerp van sociaal akkoord hadden verworpen, reageerde N-VA al dat de tekst niet ver genoeg ging. "Aan de echt heilige huisjes wordt amper geraakt", klonk het. De directies van de NMBS en Infrabel maakten intussen bekend dat ze enkele maatregelen om de productiviteit te verhogen unilateraal wil doorvoeren. Het gemeenschappelijk vakbondsfront reageerde daar woensdagavond op door vijf stakingsdagen aan te kondigen voor januari. De bonden worden donderdag onder druk gezet door de N-VA. De partij ziet in de wet over het sociaal overleg bij de NMBS een belangrijke verankering van de almacht van de bonden. In het nationaal paritair comité hebben de bonden en de directie elk de helft van de stemmen, maar is een tweederdemeerdheid nodig om een akkoord uit te voeren. "Het gevolg is dat de bonden elke aanpassing aan de arbeidsregeling gemakkelijk kunnen blokkeren", zegt De Coninck. Ze dreigt ermee het artikel in kwestie te laten schrappen. "Als de bonden zich zo onredelijk blijven opstellen, denk ik dat er wel een meerderheid voor te vinden zal zijn", klinkt het. "De bedoeling is dat een gewone meerderheid volstaat." In de krant wordt de demarche van N-VA "vooral symbolisch" genoemd. Want ook met een gewone meerderheid is nog altijd het fiat van de bonden nodig om een sociaal akkoord goed te keuren. (Belga/TE)