Voor het kinderpardon zouden jongeren in aanmerking komen die hier ministens vijf jaar verblijven, waarvan de asielaanvraag al jarenlang loopt, die actief bijdragen aan de samenleving en nooit meer dan 3 maanden 'van de radar' van de Dienst Vreemdelingenzaken verdwenen.

Dit naar analogie met de beslissing in Nederland. Dat standpunt heeft N-VA-Kamerlid Theo Francken dinsdagavond verdedigd in Terzake in een debat naar aanleiding van het geval Navid Sharifi, een 21-jarige Afghaanse asielzoeker die voorlopig niet wordt uitgewezen.

'De Block totaal verkeerd'

De jonge man kwam in 2008 als minderjarige in ons land, volgde een vorming en werkt als loodgieter in Waregem, waar hij met zijn vriendin woont. Normaal gezien zou hij dinsdag naar Kaboel moeten terugkeren.

"Staatssecretaris De Block legt de focus van het terugkeerbeleid totaal verkeerd. Hoe kan je het nu uitleggen dat perfect geïntegreerde jongeren die belastingen betalen stante pede het land moeten verlaten, maar dat criminele illegalen niet verwijderd worden?", laat Francken dinsdagavond weten.

Groen tevreden

Een terugkeerverbod voor Afghanistan ziet de N-VA niet zitten. "Dat kan enkel Europees geregeld worden, want de dag dat België beslist om niet langer te repatriëren naar Afghanistan en de andere EU-landen het wel blijven doen, komen alle illegale Afghanen natuurlijk naar België. Het creëren van een nieuw aanzuigeffect is wel het laatste wat we moeten doen", besluit Francken.

De partij Groen reageert tevreden op het feit dat N-VA het debat wil voeren. Groen-senatrice Freya Piryns, die ook in de Terzake-studio zat, werkte eind vorig jaar nog een wetsvoorstel uit over een kinderpardon, geïnspireerd op het Nederlandse model. Piryns wijst erop dat er momenteel geen specifieke wet bestaat die zegt wat er met deze jongeren die als minderjarige in ons land aankwamen, moet gebeuren.

(Belga/TV)

Voor het kinderpardon zouden jongeren in aanmerking komen die hier ministens vijf jaar verblijven, waarvan de asielaanvraag al jarenlang loopt, die actief bijdragen aan de samenleving en nooit meer dan 3 maanden 'van de radar' van de Dienst Vreemdelingenzaken verdwenen.Dit naar analogie met de beslissing in Nederland. Dat standpunt heeft N-VA-Kamerlid Theo Francken dinsdagavond verdedigd in Terzake in een debat naar aanleiding van het geval Navid Sharifi, een 21-jarige Afghaanse asielzoeker die voorlopig niet wordt uitgewezen.De jonge man kwam in 2008 als minderjarige in ons land, volgde een vorming en werkt als loodgieter in Waregem, waar hij met zijn vriendin woont. Normaal gezien zou hij dinsdag naar Kaboel moeten terugkeren."Staatssecretaris De Block legt de focus van het terugkeerbeleid totaal verkeerd. Hoe kan je het nu uitleggen dat perfect geïntegreerde jongeren die belastingen betalen stante pede het land moeten verlaten, maar dat criminele illegalen niet verwijderd worden?", laat Francken dinsdagavond weten.Een terugkeerverbod voor Afghanistan ziet de N-VA niet zitten. "Dat kan enkel Europees geregeld worden, want de dag dat België beslist om niet langer te repatriëren naar Afghanistan en de andere EU-landen het wel blijven doen, komen alle illegale Afghanen natuurlijk naar België. Het creëren van een nieuw aanzuigeffect is wel het laatste wat we moeten doen", besluit Francken.De partij Groen reageert tevreden op het feit dat N-VA het debat wil voeren. Groen-senatrice Freya Piryns, die ook in de Terzake-studio zat, werkte eind vorig jaar nog een wetsvoorstel uit over een kinderpardon, geïnspireerd op het Nederlandse model. Piryns wijst erop dat er momenteel geen specifieke wet bestaat die zegt wat er met deze jongeren die als minderjarige in ons land aankwamen, moet gebeuren. (Belga/TV)