Bij de lokale verkiezingen van volgend jaar gaat N-VA "in zoveel mogelijk gemeenten" alleen opkomen. Nu zetelt de N-VA in veel gemeenteraden in een kartel met CD&V. Om de lokale verankering van de partij te versterken, moedigt de partijtop lokale afdelingen aan om zelfstandig aan de verkiezingen deel te nemen. Zo vernam
het persagentschap Belga bij de partij.

In 2006, bij de vorige lokale verkiezingen, was N-VA nog een kleine partij. In de meeste gemeenten waar de partij toen opkwam, vormde ze een kartel met CD&V. Hoewel beide partijen op nationaal niveau niet langer een kartel vormen, bleven de lokale kartels overeind. Sinds de federale verkiezingen van vorig jaar is de N-VA de
grootste partij van Vlaanderen. De partij heeft al langer laten weten dat ze de lokale verkiezingen van volgend jaar wil aangrijpen om ook op lokaal vlak meer vaste voet aan de grond te krijgen. Overal te lande worden nieuwe afdelingen opgericht.

Als het van de partijtop afhangt, gaan die afdelingen bij voorkeur alleen naar de kiezer. "We moedigen onze lokale afdelingen aan om de N-VA zo sterk mogelijk lokaal op de politieke kaart te zetten. Een sterke lokale verankering is cruciaal voor de verdere uitbouw van de partij", zegt partijwoordvoerder Jeroen Overmeer.

N-VA wil ook lokaal de grootste worden

De partij van Bart De Wever wordt lokaal de grootste concurrent van de huidige kartelpartner CD&V, de partij die veruit het meeste burgemeesters levert. Die rol overnemen is wel heel hoog gegrepen, denken ze bij N-VA. "We hebben lokaal nog een zeer grote achterstand op de traditionele partijen. In 2012 willen we een deel van die achterstand inlopen. Ook op lokaal vlak de grootste worden zal niet in één gemeenteraadsverkiezing lukken, maar het is wel onze ambitie om volgend jaar voor een serieuze doorbraak te zorgen", zegt Overmeer.

De richtlijn moet de verhoudingen en afspraken die lokale afdelingen nu hebben met CD&V niet verstoren. "Wij zijn mensen van ons woord. We zullen alle bestaande kartelafspraken tot oktober 2012 maximaal honoreren. Uiteraard in de veronderstelling dat de betrokken kartelpartner dat ook doet", luidt het.

Kartels niet verbodenKartels worden niet verboden. Afdelingen die vinden dat hun kartel de afgelopen legislatuur goed functioneerde of die een meerwaarde kunnen aantonen, mogen een aanvraag indienen bij het arrondissementeel bestuur. Voor de provincieraadsverkiezingen trekt N-VA in alle provincies alleen naar de kiezer. (Belga)


Bij de lokale verkiezingen van volgend jaar gaat N-VA "in zoveel mogelijk gemeenten" alleen opkomen. Nu zetelt de N-VA in veel gemeenteraden in een kartel met CD&V. Om de lokale verankering van de partij te versterken, moedigt de partijtop lokale afdelingen aan om zelfstandig aan de verkiezingen deel te nemen. Zo vernam het persagentschap Belga bij de partij. In 2006, bij de vorige lokale verkiezingen, was N-VA nog een kleine partij. In de meeste gemeenten waar de partij toen opkwam, vormde ze een kartel met CD&V. Hoewel beide partijen op nationaal niveau niet langer een kartel vormen, bleven de lokale kartels overeind. Sinds de federale verkiezingen van vorig jaar is de N-VA de grootste partij van Vlaanderen. De partij heeft al langer laten weten dat ze de lokale verkiezingen van volgend jaar wil aangrijpen om ook op lokaal vlak meer vaste voet aan de grond te krijgen. Overal te lande worden nieuwe afdelingen opgericht. Als het van de partijtop afhangt, gaan die afdelingen bij voorkeur alleen naar de kiezer. "We moedigen onze lokale afdelingen aan om de N-VA zo sterk mogelijk lokaal op de politieke kaart te zetten. Een sterke lokale verankering is cruciaal voor de verdere uitbouw van de partij", zegt partijwoordvoerder Jeroen Overmeer. N-VA wil ook lokaal de grootste worden De partij van Bart De Wever wordt lokaal de grootste concurrent van de huidige kartelpartner CD&V, de partij die veruit het meeste burgemeesters levert. Die rol overnemen is wel heel hoog gegrepen, denken ze bij N-VA. "We hebben lokaal nog een zeer grote achterstand op de traditionele partijen. In 2012 willen we een deel van die achterstand inlopen. Ook op lokaal vlak de grootste worden zal niet in één gemeenteraadsverkiezing lukken, maar het is wel onze ambitie om volgend jaar voor een serieuze doorbraak te zorgen", zegt Overmeer. De richtlijn moet de verhoudingen en afspraken die lokale afdelingen nu hebben met CD&V niet verstoren. "Wij zijn mensen van ons woord. We zullen alle bestaande kartelafspraken tot oktober 2012 maximaal honoreren. Uiteraard in de veronderstelling dat de betrokken kartelpartner dat ook doet", luidt het. Kartels niet verbodenKartels worden niet verboden. Afdelingen die vinden dat hun kartel de afgelopen legislatuur goed functioneerde of die een meerwaarde kunnen aantonen, mogen een aanvraag indienen bij het arrondissementeel bestuur. Voor de provincieraadsverkiezingen trekt N-VA in alle provincies alleen naar de kiezer. (Belga)