"We willen dat het duidelijk wordt wat hij inhoudelijk wil realiseren en met wie hij dat wil doen", zegt ondervoorzitter Ben Weyts dinsdag. De Vlaams-nationalisten waren er voorstander van om Di Rupo in pole position te brengen en meteen formateur te maken.

Coalitie

De partij van Bart De Wever - die de persmededeling opvallend niet mee ondertekende - wou wel dat eerst zou duidelijk worden voor welke coalitie wordt gereden. Daar vangt de N-VA voorlopig echter bot. Weyts wil in elk geval dat Di Rupo zijn nota snel wereldkundig maakt, zodat hij dan als formateur de echte regeringsonderhandelingen kan leiden.

Staatshervorming

De N-VA stelt echter vast dat de PS-voorzitter eerst als informateur aan de slag gaat en bilaterale gesprekken gaat voeren met alle partijen. Weyts wijst erop dat Di Rupo van de N-VA alvast goed weet wat de partij wil. "Inzake staatshervorming is het voor de N-VA essentieel dat alle overheden van dit land financiële verantwoordelijkheid opnemen voor het eigen beleid en dat er voldoende sociaal-economische hefbomen naar de deelstaten worden overgedragen.

Besparingen

Daarnaast kijkt de N-VA met veel interesse uit naar de voorstellen van Di Rupo op het sociaal-economische en maatschappelijke vlak. Sociaal-economisch wil de N-VA inzetten op besparingen en op hervormingen in de sociale zekerheid. Maatschappelijk wil de N-VA vooral de omslag maken naar een kordaat justitiebeleid en een strenger asiel en migratiebeleid", luidt het in de mededeling.

Onmogelijk

De N-VA-ondervoorzitter besluit dat hervormingen al jaren noodzakelijk, maar onmogelijk door te voeren zijn. "De N-VA roept Elio Di Rupo nu op om de komende weken duidelijk te maken of die bereidheid er nu wel is. De Vlaamse kiezers hebben vorig jaar in elk geval duidelijker dan ooit dat signaal gegeven", dixit Weyts. (Belga)

"We willen dat het duidelijk wordt wat hij inhoudelijk wil realiseren en met wie hij dat wil doen", zegt ondervoorzitter Ben Weyts dinsdag. De Vlaams-nationalisten waren er voorstander van om Di Rupo in pole position te brengen en meteen formateur te maken. Coalitie De partij van Bart De Wever - die de persmededeling opvallend niet mee ondertekende - wou wel dat eerst zou duidelijk worden voor welke coalitie wordt gereden. Daar vangt de N-VA voorlopig echter bot. Weyts wil in elk geval dat Di Rupo zijn nota snel wereldkundig maakt, zodat hij dan als formateur de echte regeringsonderhandelingen kan leiden. Staatshervorming De N-VA stelt echter vast dat de PS-voorzitter eerst als informateur aan de slag gaat en bilaterale gesprekken gaat voeren met alle partijen. Weyts wijst erop dat Di Rupo van de N-VA alvast goed weet wat de partij wil. "Inzake staatshervorming is het voor de N-VA essentieel dat alle overheden van dit land financiële verantwoordelijkheid opnemen voor het eigen beleid en dat er voldoende sociaal-economische hefbomen naar de deelstaten worden overgedragen. Besparingen Daarnaast kijkt de N-VA met veel interesse uit naar de voorstellen van Di Rupo op het sociaal-economische en maatschappelijke vlak. Sociaal-economisch wil de N-VA inzetten op besparingen en op hervormingen in de sociale zekerheid. Maatschappelijk wil de N-VA vooral de omslag maken naar een kordaat justitiebeleid en een strenger asiel en migratiebeleid", luidt het in de mededeling.Onmogelijk De N-VA-ondervoorzitter besluit dat hervormingen al jaren noodzakelijk, maar onmogelijk door te voeren zijn. "De N-VA roept Elio Di Rupo nu op om de komende weken duidelijk te maken of die bereidheid er nu wel is. De Vlaamse kiezers hebben vorig jaar in elk geval duidelijker dan ooit dat signaal gegeven", dixit Weyts. (Belga)