'Het kan niet dat de vakbonden een blanco cheque krijgen', zegt Kamerlid Inez De Coninck in De Morgen. Ook Het Laatste Nieuws bericht over het voorstel.

De drie spoorbonden krijgen vandaag samen een dotatie van 10 miljoen euro per jaar. De socialistische vakbond ACOD-CGSP neemt de grootste hap uit dat budget. De rest vloeit naar de christelijke vakbond ACV Transcom en de liberale vakbond VSOA.

De helft van het budget gebruiken zij om de vrijgestelde personeelsleden te betalen. De andere helft gaat naar de syndicale premies en de vorming van hun leden.

Omdat het spoor geen zicht heeft op het aantal leden die aangesloten zijn bij de vakbond, krijgen de vakbonden een dotatie op basis van het totaal aantal werknemers van het spoor, zowat 32.000 man, wat neerkomt op 125 euro per personeelslid.

N-VA eist nu een nieuw, transparant systeem, gebaseerd op het aantal effectief aangesloten leden. In De Ochtend (Radio 1) wijst Inez De Coninck dat de hoge dotatie een middel was om de sociale vrede te bewaren, 'maar daar is vandaag weinig van te zien'.

ACOD-voorzitter Ludo Sempels benadrukt in De Morgen dat nog altijd 85 procent van de werknemers is aangesloten bij een vakbond. 'De huidige berekening zit er dus niet ver naast.' Regeringspartij CD&V vindt dat de financiering van de vakbonden ooit op tafel moet komen, maar niet nu. 'Laten we eerst zorgen dat de sociale rust terugkeert', zegt Jef Van den Bergh. Open Vld wil het debat na de volgende sociale verkiezingen aangaan.

'Het kan niet dat de vakbonden een blanco cheque krijgen', zegt Kamerlid Inez De Coninck in De Morgen. Ook Het Laatste Nieuws bericht over het voorstel. De drie spoorbonden krijgen vandaag samen een dotatie van 10 miljoen euro per jaar. De socialistische vakbond ACOD-CGSP neemt de grootste hap uit dat budget. De rest vloeit naar de christelijke vakbond ACV Transcom en de liberale vakbond VSOA. De helft van het budget gebruiken zij om de vrijgestelde personeelsleden te betalen. De andere helft gaat naar de syndicale premies en de vorming van hun leden. Omdat het spoor geen zicht heeft op het aantal leden die aangesloten zijn bij de vakbond, krijgen de vakbonden een dotatie op basis van het totaal aantal werknemers van het spoor, zowat 32.000 man, wat neerkomt op 125 euro per personeelslid. N-VA eist nu een nieuw, transparant systeem, gebaseerd op het aantal effectief aangesloten leden. In De Ochtend (Radio 1) wijst Inez De Coninck dat de hoge dotatie een middel was om de sociale vrede te bewaren, 'maar daar is vandaag weinig van te zien'. ACOD-voorzitter Ludo Sempels benadrukt in De Morgen dat nog altijd 85 procent van de werknemers is aangesloten bij een vakbond. 'De huidige berekening zit er dus niet ver naast.' Regeringspartij CD&V vindt dat de financiering van de vakbonden ooit op tafel moet komen, maar niet nu. 'Laten we eerst zorgen dat de sociale rust terugkeert', zegt Jef Van den Bergh. Open Vld wil het debat na de volgende sociale verkiezingen aangaan.