Premier Elio Di Rupo zou in China onderhandelen over een overeenkomst waardoor twee reuzenpanda's gedurende tien jaar in ons land mogen verblijven. De dieren gaan naar dierenpark Pairi Daiza in Brugelette bij Bergen en niet naar de Antwerpse Zoo.

De Zoo van Antwerpen reageert in Gazet van Antwerpen "verontwaardigd en teleurgesteld". De Zoo is naar eigen zeggen het best uitgerust om de panda's op te vangen.

Panda's zijn bedreigde dieren. Er zouden er nog minder dan 2.000 in het wild leven, vooral in China. Buiten China zijn er maar zestien dierentuinen met reuzenpanda's. De dieren zijn eigendom van de Chinese overheid en worden telkens voor tien jaar uitgeleend.

Zoo van Antwerpen heeft meer ervaring

Tien jaar geleden greep Antwerpen nipt naast de komst van enkele panda's. "Als er dan nu opnieuw verregaande diplomatieke contacten zijn om panda's naar ons land te halen, hadden we minstens op de steun van de premier gerekend", zegt woordvoerster Ilse Segers.

De Zoo van Antwerpen heeft ervaring met de opvang van panda's. Eind jaren 80 woonde al een koppel reuzenpanda's in de Antwerpse Zoo. Die haast zich om de premier en de directie van Pairi Daiza uit te nodigen "om te bekijken hoe we de panda's in België het best kunnen ontvangen".

Politiek staartje

Het verhaal dreigt ook een politiek verlengstuk te krijgen. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir wil de premier hierover interpelleren. "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Elio Di Rupo diplomatieke middelen heeft ingezet om een dierenpark in zijn eigen buurt een handje te helpen", zegt ze.

Di Rupo verdedigt zich ondertussen en zegt dat de beslissing niet bij hem ligt, maar bij de Chinese overheid. Hij wijst er op dat de directie van Pairi Daiza in 2012 een aanvraag ingediend heeft bij de Chinese autoriteiten, de eigenaars van de panda's.

Premier Di Rupo steunt die aanvraag, "net zoals elke vraag voor steun van Vlaamse, Waalse of Brusselse bedrijven of instellingen", luidt het op het kabinet.

Het park en de Chinezen voeren momenteel onderhandelingen. Premier Di Rupo, momenteel in China, zou het onderwerp kunnen bespreken met de Chinese premier Li Keqiang.

(Belga/TE)

Premier Elio Di Rupo zou in China onderhandelen over een overeenkomst waardoor twee reuzenpanda's gedurende tien jaar in ons land mogen verblijven. De dieren gaan naar dierenpark Pairi Daiza in Brugelette bij Bergen en niet naar de Antwerpse Zoo. De Zoo van Antwerpen reageert in Gazet van Antwerpen "verontwaardigd en teleurgesteld". De Zoo is naar eigen zeggen het best uitgerust om de panda's op te vangen.Panda's zijn bedreigde dieren. Er zouden er nog minder dan 2.000 in het wild leven, vooral in China. Buiten China zijn er maar zestien dierentuinen met reuzenpanda's. De dieren zijn eigendom van de Chinese overheid en worden telkens voor tien jaar uitgeleend.Tien jaar geleden greep Antwerpen nipt naast de komst van enkele panda's. "Als er dan nu opnieuw verregaande diplomatieke contacten zijn om panda's naar ons land te halen, hadden we minstens op de steun van de premier gerekend", zegt woordvoerster Ilse Segers. De Zoo van Antwerpen heeft ervaring met de opvang van panda's. Eind jaren 80 woonde al een koppel reuzenpanda's in de Antwerpse Zoo. Die haast zich om de premier en de directie van Pairi Daiza uit te nodigen "om te bekijken hoe we de panda's in België het best kunnen ontvangen".Het verhaal dreigt ook een politiek verlengstuk te krijgen. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir wil de premier hierover interpelleren. "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Elio Di Rupo diplomatieke middelen heeft ingezet om een dierenpark in zijn eigen buurt een handje te helpen", zegt ze. Di Rupo verdedigt zich ondertussen en zegt dat de beslissing niet bij hem ligt, maar bij de Chinese overheid. Hij wijst er op dat de directie van Pairi Daiza in 2012 een aanvraag ingediend heeft bij de Chinese autoriteiten, de eigenaars van de panda's. Premier Di Rupo steunt die aanvraag, "net zoals elke vraag voor steun van Vlaamse, Waalse of Brusselse bedrijven of instellingen", luidt het op het kabinet.Het park en de Chinezen voeren momenteel onderhandelingen. Premier Di Rupo, momenteel in China, zou het onderwerp kunnen bespreken met de Chinese premier Li Keqiang. (Belga/TE)