N-VA wil dat splitsing gerechtelijk arrondissement BHV vernietigd wordt

© Belga

N-VA stapt naar het Grondwettelijk Hof om de splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV ongedaan te maken. Volgens de partij worden de Vlamingen gediscrimineerd.

N-VA vraagt het Grondwettelijk Hof om de hervorming van het gerechtelijke arrondissment Brussel-Halle-Vilvoorde te vernietigen. In een verzoekschrift aan het Hof spreken indienders Ben Weyts, Kristien Van Vaerenbergh en Karl Vanlouwe van “expliciete discriminaties ten nadele van de Vlamingen”.

DiscriminatiesDe partij had al eerder aangekondigd dat het naar het Grondwettelijk Hof zou stappen tegen de hervorming. Het verzoekschrift is nu klaar. Volgens de partij is er sprake van discriminaties tegenover de Vlamingen.

Topjobs

“Zo worden bijvoorbeeld topjobs zoals de Procureur des Konings en de arbeidsauditeur in het tweetalige Brussel gereserveerd voor Franstalig gediplomeerden. Zulke discriminaties móeten we gewoon aanvechten. Anders worden binnenkort alle topjobs in onze hoofdstad gereserveerd voor Franstaligen. Of zijn de Vlamingen in de hoofdstad van 10 miljoen Belgen niet evenveel waard als de Franstaligen”, zegt senator Vanlouwe.

Ook andere bepalingen worden door de N-VA’ers aangevochten. “Zo is er het feit dat in het nieuwe Vlaamse parket van Halle-Vilvoorde 20 procent van de parketmagistraten een Franstalig diploma moet hebben.

Taalkaders

Bovendien worden Franstalige dossiers verplicht aan hen toegewezen”, aldus Van Vaerenbergh. De N-VA wil ook de taalkaders in de Brusselse magistratuur vernietigd zien. “Die zijn gewoon politiek vastgelegd, volledig in het voordeel van de Franstaligen. Ze staan haaks op de huidige realiteit.

Discriminerend voor de Nederlandstalige rechtszoekenden en (kandidaat-) magistraten”, aldus de N-VA’ers.

Magistraten

Eerder stapten ook al Nederlandstalige magistraten, griffiers en advocaten naar het Grondwettelijk Hof met de vraag om de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te vernietigen. Ook Vlaams Belang heeft al procedures bij het Hof ingeleid. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content