De Kamer is volop op zoek naar een compromis in een kwestie die de gemoederen danig verhit: de naam van de commissie Landsverdediging. N-VA wil daar 'Defensie' van maken, omdat dit de lading beter zou dekken. Dat meldt persagentschap Belga.

Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de commissie, wijst erop dat het veiligheidsbegrip sinds de Koude Oorlog grondig verbreed is, dat net zo goed sprake is van etnische en religieuze conflicten, piraterij en mensensmokkel, en dat ook buitenlandse operaties intussen 'core business' geworden zijn. Bovendien hebben ook onze buurlanden het stuk voor stuk over 'Defensie'.

'Symbolenstrijd'

De oppositie heeft al gereageerd. 'Voor de PS kan er geen sprake van zijn om de referentie 'nationaal' te schrappen', liet de PS-fractie via Twitter weten.

Even voordien was de kwestie aan bod gekomen op de Conferentie van Voorzitters, waar een consensus onmogelijk bleek.

Ook het CDH stuurde meteen een vlammend persbericht uit. En Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt dat N-VA het communautaire debat probeert aan te zwengelen en een 'symbolenstrijd' voert.

Consensus

SP.A snapt de hele heisa niet goed. 'What's in a name', nuanceert fractieleidster Karin Temmerman de 'absolute bagatel'. Al kan ze zich niet van de indruk ontdoen dat het schrappen van 'land' en 'nationale' voor N-VA wel zeer belangrijk is.

Zelf stoort Temmerman zich enkel aan de manier waarop Kamervoorzitter en N-VA'er Siegfried Bracke de kwestie wil doordrukken. 'Het is nochtans traditie dat de conferentie bij consensus beslist.'

Nederlands

Maar ook de meerderheid zit niet op één lijn. 'Er is geen sprake van een schrapping van het woord nationale', verzekerde MR-fractieleider Denis Ducarme intussen. N-VA stelt daarom voor de naam enkel in het Nederlands te wijzigen, van 'Landsverdediging' in 'Defensie'. (Belga/KVDA)

De Kamer is volop op zoek naar een compromis in een kwestie die de gemoederen danig verhit: de naam van de commissie Landsverdediging. N-VA wil daar 'Defensie' van maken, omdat dit de lading beter zou dekken. Dat meldt persagentschap Belga.Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de commissie, wijst erop dat het veiligheidsbegrip sinds de Koude Oorlog grondig verbreed is, dat net zo goed sprake is van etnische en religieuze conflicten, piraterij en mensensmokkel, en dat ook buitenlandse operaties intussen 'core business' geworden zijn. Bovendien hebben ook onze buurlanden het stuk voor stuk over 'Defensie'.De oppositie heeft al gereageerd. 'Voor de PS kan er geen sprake van zijn om de referentie 'nationaal' te schrappen', liet de PS-fractie via Twitter weten. Even voordien was de kwestie aan bod gekomen op de Conferentie van Voorzitters, waar een consensus onmogelijk bleek. Ook het CDH stuurde meteen een vlammend persbericht uit. En Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt dat N-VA het communautaire debat probeert aan te zwengelen en een 'symbolenstrijd' voert. SP.A snapt de hele heisa niet goed. 'What's in a name', nuanceert fractieleidster Karin Temmerman de 'absolute bagatel'. Al kan ze zich niet van de indruk ontdoen dat het schrappen van 'land' en 'nationale' voor N-VA wel zeer belangrijk is. Zelf stoort Temmerman zich enkel aan de manier waarop Kamervoorzitter en N-VA'er Siegfried Bracke de kwestie wil doordrukken. 'Het is nochtans traditie dat de conferentie bij consensus beslist.'Maar ook de meerderheid zit niet op één lijn. 'Er is geen sprake van een schrapping van het woord nationale', verzekerde MR-fractieleider Denis Ducarme intussen. N-VA stelt daarom voor de naam enkel in het Nederlands te wijzigen, van 'Landsverdediging' in 'Defensie'. (Belga/KVDA)