Dat schrijft De Standaard.

Als er een staking plaatsvindt bij de spoorwegen, moet tijdens de spits toch 60 procent van de treinen rijden. Daarbuiten en in het weekend volstaat 40 procent. Dat staat volgens de krant te lezen in een wetsvoorstel dat regeringspartij N-VA donderdag indiende in de Kamer.

De regering-Michel had de NMBS en de vakbonden nog tot het eind van dit jaar gegeven om een voorstel voor een minimale dienstverlening uit te werken. Maar daar wil de N-VA niet langer op wachten.

"Het sociaal overleg blijft dode letter", verklaart kamerlid Inez De Coninck (N-VA). En van bevoegd minister Galant verwacht ze geen wetsontwerp voor het einde van het jaar. "Maar we hebben geen tijd te verliezen gezien de vele stakingen. De redelijkheid is bij de vakbonden ver te zoeken."

3 scenario's

De N-VA lanceerde het voorstelt net voor de dag dat de socialistische spoorbond in Brussel het werk neerlegt uit protest tegen "onredelijke besparingen".

Het voorstel van de N-VA gaat een stuk verder dan de drie scenario's die vorige maand zijn voorgesteld door een technische werkgroep binnen de NMBS. In het meest minimale scenario van die werkgroep rijdt 11 procent van de treinen, het meest uitgebreide scenario houdt het op 37 procent.

De Standaard contacteerde de socialistische spoorbond en die reageerde verontwaardigd. "Zo wordt er chaos georganiseerd. Stel je voor: zestig procent van de treinen rijdt, maar de perrons in Brussel-Centraal staan wel afgeladen vol. Dat kan tot gevaarlijke toestanden en zelfs tot gebroken armen en benen leiden", aldus voorzitter Jean Pierre Goossens.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Standaard.Als er een staking plaatsvindt bij de spoorwegen, moet tijdens de spits toch 60 procent van de treinen rijden. Daarbuiten en in het weekend volstaat 40 procent. Dat staat volgens de krant te lezen in een wetsvoorstel dat regeringspartij N-VA donderdag indiende in de Kamer. De regering-Michel had de NMBS en de vakbonden nog tot het eind van dit jaar gegeven om een voorstel voor een minimale dienstverlening uit te werken. Maar daar wil de N-VA niet langer op wachten. "Het sociaal overleg blijft dode letter", verklaart kamerlid Inez De Coninck (N-VA). En van bevoegd minister Galant verwacht ze geen wetsontwerp voor het einde van het jaar. "Maar we hebben geen tijd te verliezen gezien de vele stakingen. De redelijkheid is bij de vakbonden ver te zoeken."De N-VA lanceerde het voorstelt net voor de dag dat de socialistische spoorbond in Brussel het werk neerlegt uit protest tegen "onredelijke besparingen". Het voorstel van de N-VA gaat een stuk verder dan de drie scenario's die vorige maand zijn voorgesteld door een technische werkgroep binnen de NMBS. In het meest minimale scenario van die werkgroep rijdt 11 procent van de treinen, het meest uitgebreide scenario houdt het op 37 procent.De Standaard contacteerde de socialistische spoorbond en die reageerde verontwaardigd. "Zo wordt er chaos georganiseerd. Stel je voor: zestig procent van de treinen rijdt, maar de perrons in Brussel-Centraal staan wel afgeladen vol. Dat kan tot gevaarlijke toestanden en zelfs tot gebroken armen en benen leiden", aldus voorzitter Jean Pierre Goossens.(Belga/RR)