Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door Vlaams Belang.

Katleen Bury is advocate van opleiding en was tot voor kort nog provincie- en gemeenteraadslid voor de N-VA. In 2010 haalde ze nog 34.000 stemmen vanop de 12de plaats op de Senaatslijst, waardoor ze nipt een zetel miste.

Eerder werkte ze voor het kabinet-Bourgeois, waar ze de problematiek van de Vlaamse Rand op de voet volgde. Ze lag ook aan de basis van de beleidsnota Vlaamse Rand van minister Ben Weyts (N-VA).

Maar Bury stapt over naar Vlaams Belang uit onvrede met de koers van de N-VA. Volgens Bury is het bilan van Weyts in de Rand bijvoorbeeld 'bijzonder mager'. 'De cijfers in de Rand ogen roder dan ooit. 4 op 10 inwoners is intussen van vreemde origine, de helft van de leerlingen is anderstalig en 1 op 3 sociale woningen gaat naar niet-Belgen. Indien er geen kordate beleidsommezwaai komt, worden Vlamingen minderheid in eigen streek', aldus Bury.

Volgens haar focust Weyts zich te veel op dierenwelzijn en mobiliteit en is zijn beleid rond de Vlaamse Rand 'een enorme ontgoocheling'. Bury verwijt haar vroegere partij een 'inconsequente houding op communautair vlak' en spreekt van 'talloze ingeslikte beloftes'.

'Net als vele N-VA-kiezers voel ik mij bekocht. De N-VA heeft haar Vlaamse eisen verkocht voor enkele Belgische zilverlingen. Voor mij is het Vlaams Belang de enige partij die zichzelf trouw is gebleven en zijn rechtlijnigheid en geloofwaardigheid behoudt', aldus Bury.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken is tevreden met de komst van Bury. 'Met Katleen vervoegt een ervaren en principiële politica onze partij. Eigenlijk is ze vandaag thuisgekomen', aldus Van Grieken.

Jonge kandidaten

Vlaams Belang heeft donderdag ook de kandidaten voor de provincie Antwerpen voorgesteld voor de Kamer en het Vlaams Parlement die volgens de partij op een verkiesbare plaats staan. VB mikt in de Kamer op vier Antwerpse verkozenen, Vlaams zelfs op vijf.

De partij kiest naar eigen zeggen voor verjonging: op de Kamerlijst wordt nationaal voorzitter Tom Van Grieken gevolgd door Ellen Samyn (38), Reccino Van Lommel (32) en Hans Verreyt (38), op de Vlaamse lijst komen na Filip Dewinter en Anke Van dermeersch de 29-jarige Bart Claes en de 33-jarige Sam Van Rooy.

Geen van de kandidaten zijn nieuwkomers bij de partij, maar voor de meesten is het wel de eerste keer dat ze zo hoog staan.

Ellen Samyn is assistent van Gerolf Annemans in het Europees Parlement en was tot voor kort OCMW-raadslid in Brasschaat.

Reccino Van Lommel is fractieleider in de gemeenteraad van Turnhout en voormalig voorzitter van Vlaams Belang Jongeren.

Ook Hans Verreyt was ooit nationaal jongerenvoorzitter en momenteel gemeenteraadslid in Boom.

Met Bart Claes staat ook de huidige voorzitter van Vlaams Belang Jongeren op een verkiesbare plaats.

De vierde Vlaamse plek is voor Sam Van Rooy, die in de Antwerpse gemeenteraad op termijn Filip Dewinter moet opvolgen als fractieleider.

Ook de vijfde plaats op de Vlaamse lijst werd al onthuld, die gaat naar Bornems gemeenteraadslid Wim Verheyden.

Vlaams Belang gaat volgens Van Grieken 'vol vertrouwen' de verkiezingen tegemoet. 'Een voorzichtige prognose op basis van het resultaat in oktober geeft ons vier zekere plaatsen in het Vlaams Parlement en drie in de Kamer', zegt hij. 'Maar we hebben ambitie, want Vlaams Belang is bij uitstek een partij die nationaal nog beter scoort dan lokaal.'