Johan Vande Lanotte pareerde in Terzake de kritiek van N-VA op de begroting.

De N-VA zegt dat de regering Di Rupo opnieuw "al wie werkt, spaart en onderneemt viseert". Vande Lanotte verwijt de N-VA een gespleten tong. "Je kan de federale regering niet verwijten de belastingen te verhogen en ze dan zelf ook verhogen op Vlaams niveau", klonk het.

Daarnaast vindt Vande Lanotte dat de gewesten voor een oplossing kunnen zorgen voor het tekort van 260 miljoen euro bij de lokale besturen.

De lokale besturen zitten samen met een tekort van 260 miljoen euro. Dinsdagochtend komt het Overlegcomité met de verschillende regeringen van het land samen om te bekijken hoe dit gat kan gevuld worden.

"Voor de Vlaamse gemeenten gaat het om zo'n 150 miljoen euro, maar Vlaanderen heeft daarvoor een buffer", zei Vande Lanotte in Terzake.

Volgens Vande Lanotte hoeft Vlaanderen niet van zijn begrotingstraject - een begroting in evenwicht zonder overschotten of tekorten - af te wijken. De Vlaamse regering beschikt volgens hem over de nodige financiële buffers om een inspanning te doen voor de lokale besturen. "We vragen ook de andere gewesten om een inspanning te leveren", aldus Vande Lanotte.
N-VA-Kamerlid Steven Vandeput zegt dat het vooral zaa

is om "gemeenten te helpen om hun tekort af te bouwen". Volgens hem is het ook belangrijk "dat iedereen voor eigen deur veegt". (Belga/TE)

Johan Vande Lanotte pareerde in Terzake de kritiek van N-VA op de begroting.De N-VA zegt dat de regering Di Rupo opnieuw "al wie werkt, spaart en onderneemt viseert". Vande Lanotte verwijt de N-VA een gespleten tong. "Je kan de federale regering niet verwijten de belastingen te verhogen en ze dan zelf ook verhogen op Vlaams niveau", klonk het. Daarnaast vindt Vande Lanotte dat de gewesten voor een oplossing kunnen zorgen voor het tekort van 260 miljoen euro bij de lokale besturen. De lokale besturen zitten samen met een tekort van 260 miljoen euro. Dinsdagochtend komt het Overlegcomité met de verschillende regeringen van het land samen om te bekijken hoe dit gat kan gevuld worden. "Voor de Vlaamse gemeenten gaat het om zo'n 150 miljoen euro, maar Vlaanderen heeft daarvoor een buffer", zei Vande Lanotte in Terzake. Volgens Vande Lanotte hoeft Vlaanderen niet van zijn begrotingstraject - een begroting in evenwicht zonder overschotten of tekorten - af te wijken. De Vlaamse regering beschikt volgens hem over de nodige financiële buffers om een inspanning te doen voor de lokale besturen. "We vragen ook de andere gewesten om een inspanning te leveren", aldus Vande Lanotte. N-VA-Kamerlid Steven Vandeput zegt dat het vooral zaa is om "gemeenten te helpen om hun tekort af te bouwen". Volgens hem is het ook belangrijk "dat iedereen voor eigen deur veegt". (Belga/TE)