'Er bestaat in Europa geen geïntegreerde structuur meer', verklaarde minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) in de Kamercommissie Infrastructuur. Daar ging de bespreking van het wetsontwerp over de hervorming van de NMBS van start.

In heel wat tussenkomsten werd verwezen naar de geïntegreerde structuur die onder meer door de vakbonden verdedigd wordt. Maar volgens Jean-Pascal Labille (PS) is dat intussen onmogelijk geworden door de Europese regels, die onder meer een scheiding van de beslissingsorganen oplegt.

De minister verdedigde de keuze van de regering voor een "pragmatische oplossing", die bestaat in de oprichting van twee entiteiten, een spooroperator en een infrastructuurbeheer, met een gemeenschappelijke structuur voor het personeelsbeheer, HR Rail.

Eenheidsstatuut spoorpersoneel

Deze laatste is een garantie voor het behoud van een eenheidsstatuut voor het spoorpersoneel. Het gaat niet om een nieuwe holding, zoals de NMBS Holding die vandaag boven Infrabel en de NMBS staat.

Voor de N-VA is deze hervorming een maat voor niets, aangezien er nog altijd drie structuren blijven bestaan. Voor Steven Vandeput (N-VA) gaat het eerder om een show dan om een optie voor de toekomst.

Ook voor Ronny Balcaen (Ecolo) verschilt de nieuwe structuur niet veel van de huidige: uiteindelijk komt men tot drie structuren die met elkaar zullen moeten samenwerken.

Benoeming toplui afronden in juli

De minister moet tegen de start van het nieuwe parlementaire jaar klaar zijn met de besluiten die de hervorming uitvoeren opdat de nieuwe tweeledige structuur van de spoorwegen vanaf 1 januari 2014 kan opstarten.

Labille zei nog te hopen dat hij de benoeming van de toplui van de twee entiteiten in juli kan afronden. Daarnaast moet hij ook nog het wetsontwerp over de verloning van de leiding van de overheidsbedrijven afronden. (Belga/AVE)

'Er bestaat in Europa geen geïntegreerde structuur meer', verklaarde minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) in de Kamercommissie Infrastructuur. Daar ging de bespreking van het wetsontwerp over de hervorming van de NMBS van start. In heel wat tussenkomsten werd verwezen naar de geïntegreerde structuur die onder meer door de vakbonden verdedigd wordt. Maar volgens Jean-Pascal Labille (PS) is dat intussen onmogelijk geworden door de Europese regels, die onder meer een scheiding van de beslissingsorganen oplegt. De minister verdedigde de keuze van de regering voor een "pragmatische oplossing", die bestaat in de oprichting van twee entiteiten, een spooroperator en een infrastructuurbeheer, met een gemeenschappelijke structuur voor het personeelsbeheer, HR Rail. Eenheidsstatuut spoorpersoneelDeze laatste is een garantie voor het behoud van een eenheidsstatuut voor het spoorpersoneel. Het gaat niet om een nieuwe holding, zoals de NMBS Holding die vandaag boven Infrabel en de NMBS staat. Voor de N-VA is deze hervorming een maat voor niets, aangezien er nog altijd drie structuren blijven bestaan. Voor Steven Vandeput (N-VA) gaat het eerder om een show dan om een optie voor de toekomst. Ook voor Ronny Balcaen (Ecolo) verschilt de nieuwe structuur niet veel van de huidige: uiteindelijk komt men tot drie structuren die met elkaar zullen moeten samenwerken. Benoeming toplui afronden in juliDe minister moet tegen de start van het nieuwe parlementaire jaar klaar zijn met de besluiten die de hervorming uitvoeren opdat de nieuwe tweeledige structuur van de spoorwegen vanaf 1 januari 2014 kan opstarten. Labille zei nog te hopen dat hij de benoeming van de toplui van de twee entiteiten in juli kan afronden. Daarnaast moet hij ook nog het wetsontwerp over de verloning van de leiding van de overheidsbedrijven afronden. (Belga/AVE)