N-VA: ‘Op griffies slingeren nog honderden illegale wapens rond’

'Een supermarkt die overvallen wordt met een kalasjnikov, dat kwam vroeger bijna niet voor.' © BelgaImage

De overheid vernietigt in beslag genomen wapens met te veel vertraging en dat is onveilig, hekelt de N-VA. De partij stelt een oplossing voor. ‘Geef wapenhandelaars de taak illegale wapens te vernietigen’, zegt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote vrijdag in De Tijd.

De N-VA kan het niet langer aanzien hoe wordt omgesprongen met de duizenden wapens die het gerecht toch in beslag kan nemen. De regeringspartij hekelde de gang van zaken vorig jaar al, maar stelt dat niets verandert. ‘Er slingeren nog altijd honderden illegale of in beslag genomen wapens rond op de griffies’, zegt Degroote.

‘Dat komt omdat alleen de Wapenproefbank in Luik en haar amper 20-tal werknemers wapens mogen neutraliseren en vernietigen, en omdat ze met een enorme achterstand kampt. Ook bij de proefbank blijven de wapens gewoon liggen. Het is nochtans belangrijk de illegale exemplaren zo snel mogelijk uit de omloop te halen voor bepaalde individuen op gedachten komen’, zegt Degroote.

De N-VA heeft een wetsvoorstel klaar om ‘de wantoestanden aan te pakken’ en het huidige systeem te hervormen. Dat zou erin voorzien dat ook wapenhandelaars voortaan wapens mogen neutraliseren en vernietigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content