‘N-VA ontloopt verantwoordelijkheden’ (Bruno Tobback)

© Belga

SP.A-voorzitter Bruno Tobback reageert verwonderd op de ‘discussie’ tussen Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) over het premierschap. Volgens Tobback past het aanbod van De Wever in de strategie van de N-VA om ‘zijn verantwoordelijkheid te blijven ontlopen’.

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever het premierschap aanbiedt aan Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback “weinig consequent”.

“Alle problemen zijn de schuld van de federale regering. Maar als De Wever zelf de kans zou krijgen om de federale regering te leiden, zegt hij dat het hem niet interesseert”, aldus Bruno Tobback in Terzake. Volgens de SP.A-voorzitter is er echter een “simpele verklaring” voor de houding van N-VA. “Men wil gewoon zijn verantwoordelijkheid blijven ontlopen”.

Sociaaleconomische herstelregering

Eerder liet N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake verstaan dat hij geen probleem zou hebben met Kris Peeters als premier van een sociaaleconomische herstelregering. De N-VA-voorzitter leek daarmee ‘de 16’ op een schoteltje aan te bieden aan Peeters. Die liet meteen verstaan dat hij niet bezig is met het premierschap.

Het is vreemd dat men het premierschap van dit land rondgooit als een vuile handdoek

Bruno Tobback (SP.A)

SP.A-voorzitter Bruno Tobback reageert een beetje verwonderd op de discussie. “Het is normaal dat men zijn voorkeuren uit. Maar het is wel vreemd dat men het premierschap van dit land rondgooit als een vuile handdoek”. Volgens Tobback past het aanbod van De Wever in de strategie van de N-VA om “zijn verantwoordelijkheid te blijven ontlopen”.

“Al wat misloopt wordt dan afgeschoven op de ander en al wat goed loopt kan men zelf opstrijken”.

Voorakkoord

Tobback ontkent ook dat er onder de huidige regeringspartijen een voorakkoord zou zijn om in 2014 snel door te gaan met Di Rupo II. “Ik heb geen voorakkoorden en ben niet van plan er te maken”.

In het Terzake-interview reageerde Tobback ook op de kritiek dat hij als voorzitter te onzichtbaar zou zijn. Er werd verwezen naar de kritiek van auteur Tom Lanoye. Die zei in het VRT-radioprogramma Touché over Tobback: “Hij is onzichtbaar als je hem nodig hebt en onmachtig als je hem ziet”.

Tom Lanoye eist het monopolie op verontwaardiging op

Bruno Tobback

Tobback diende Lanoye van antwoord: “Ik heb twee jaar geleden Vlaanderen voorgesteld om de foto’s van bankiers op de achterkant van de belastingbrief te zetten. Ik heb meneer Lanoye toen niet gezien of gehoord. Ik stel vast dat hij het probleem nu zelf heeft ontdekt en er een boek over geschreven heeft. Nu hij een promotour rond zijn boek over de bankencrisis bezig is, eist hij het monopolie op de verontwaardiging op. Dat zal wel verkopen, maar dat is bijna even cynisch geldbelust als wat hij de bankiers verwijt”, aldus Tobback. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content