N-VA ontkent dat het verzet tegen kernuitstap laat varen

31/01/18 om 07:40 - Bijgewerkt om 08:52

Bron: Belga

N-VA is nog niet meteen van plan om een compromis te sluiten over de kernuitstap. De berichten dat de Vlaams-nationalisten de 'nucleaire strijdbijl wil begraven', zijn voorbarig, zegt de partijtop.

N-VA ontkent dat het verzet tegen kernuitstap laat varen

© GET

'We zijn uiteraard bereid te praten op basis van gestaafde cijfers. Maar voor ons blijft het zoals het was en is: wij willen de kernuitstap, op voorwaarde dat het betaalbaar en duurzaam is en de bevoorradingszekerheid niet in het gedrang komt', zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann.

Compromis

Nadat N-VA eind vorig jaar zijn veto had gesteld tegen het Energiepact, het plan dat de energietoekomst van ons land zonder kernenergie moet vastleggen, besloot premier Charles Michel (MR) om de beslissing erover uit te stellen. Hij bestelde een nieuw onderzoek over de economische gevolgen van de kernuitstap. De resultaten daarvan worden eerstdaags verwacht.

De krant De Morgen schrijft nu, op basis van anonieme partijbronnen, dat de N-VA zich niet langer mordicus zal verzetten tegen de sluiting van de kerncentrales in 2025. 'We zullen het niet te hard meer spelen', zegt een hoge partijbron. 'We willen graag een compromis afsluiten. Een blanco blad zullen we nooit tekenen, maar we gaan het Energiepact ook niet blokkeren.'

Een van de genoemde redenen is dat het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door het Planbureau en de Gentse econoom Johan Albrecht, zou aansluiten bij eerdere studies naar de kernuitstap. Een nucleaire exit is haalbaar en betaalbaar, tenminste als er ondubbelzinnig wordt ingezet op nieuwe zonnepanelen, windmolens, batterijen en gascentrales.

Afwachten

Maar het bericht klopt dus niet, aldus Pohlmann. 'Zodra de door Michel bestelde studie er is, weten we waarover we aan het praten zijn.'

Ook de duurzaamheid van het hele project blijft een issue. 'We gaan als compensatie een heel pak CO2-uitstotende gascentrales moeten bouwen', benadrukt Pohlmann.

Vorige maand nog zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat het dossier van de kernuitstap pas beslecht zal worden bij de regeringsonderhandelingen van 2019, na de federale verkiezingen van volgend jaar dus.

Onze partners