De liberalen brachten geen formele stem uit, maar keurden de toetreding goed 'bij acclamatie'.

Behalve de N-VA zijn ook vier andere partijen tot de ALDE toegelaten. Het gaat om UPyD (Unión Progreso y Democracia) en Ciudadanos uit Spanje, MPT uit Portugal en ANO uit Tsjechië.

De N-VA is evenwel de enige van die partijen die nog geen formele aanvraag indiende. Met de verkozenen van deze vijf partijen erbij zou de ALDE-fractie in de komende legislatuur 71 leden tellen.

De N-VA brengt vier parlementsleden aan: Johan Van Overtveldt, Helga Stevens, Mark Demesmaeker en Louis Ide.

Ook al kwam het tijdens de fractievergadering niet tot een formele stemming, spraken de Franstalige liberalen van de MR (met Louis Michel) zich uit tegen de toetreding van de N-VA. Ook de Franse delegatie (UDI en Modem) en de twee Spaanse parlementsleden uit Catalonië en Baskenland maakten duidelijk dat ze het niet eens zijn met de 'toetreding in groep' van de vijf partijen.

Tijdens de fractievergadering werd Guy Verhofstadt opnieuw verkozen als fractieleider. Hij kan nu voluit blijven onderhandelen met de andere fracties en met Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy over de verdeling van de Europese topjobs. Woensdag geeft de Belg om 11 uur meer uitleg op een persconferentie.

'Nog niets beslist'

De N-VA heeft nog geen beslissing genomen over de fractie waar ze zich in het Europees Parlement bij wil aansluiten. Dat gebeurt waarschijnlijk woensdagavond, dan komt de partijraad opnieuw bijeen.

'We gaan aan de partijraad zeggen wat de verschillende keuzes zijn die voorliggen', zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. 'Het begint te dringen, want op 24 juni moet de fractievorming afgerond zijn.'

Wat behalve de ALDE de andere fractie(s) is/zijn waar de N-VA zich bij zou kunnen aansluiten, wil Pohlmann niet zeggen. De keuze lijkt te gaan tussen de liberalen en de ECR-fractie met de Conservatieven van de Britse premier David Cameron, maar ook met het eurosceptische Alternative für Deutschland en de (extreem)rechtse Deense Volkspartij. De Europese Volkspartij (EVP) was ook een tijdlang in de running, maar lijkt nu geen optie meer. (Belga/KVDA)

De liberalen brachten geen formele stem uit, maar keurden de toetreding goed 'bij acclamatie'.Behalve de N-VA zijn ook vier andere partijen tot de ALDE toegelaten. Het gaat om UPyD (Unión Progreso y Democracia) en Ciudadanos uit Spanje, MPT uit Portugal en ANO uit Tsjechië. De N-VA is evenwel de enige van die partijen die nog geen formele aanvraag indiende. Met de verkozenen van deze vijf partijen erbij zou de ALDE-fractie in de komende legislatuur 71 leden tellen. De N-VA brengt vier parlementsleden aan: Johan Van Overtveldt, Helga Stevens, Mark Demesmaeker en Louis Ide. Ook al kwam het tijdens de fractievergadering niet tot een formele stemming, spraken de Franstalige liberalen van de MR (met Louis Michel) zich uit tegen de toetreding van de N-VA. Ook de Franse delegatie (UDI en Modem) en de twee Spaanse parlementsleden uit Catalonië en Baskenland maakten duidelijk dat ze het niet eens zijn met de 'toetreding in groep' van de vijf partijen. Tijdens de fractievergadering werd Guy Verhofstadt opnieuw verkozen als fractieleider. Hij kan nu voluit blijven onderhandelen met de andere fracties en met Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy over de verdeling van de Europese topjobs. Woensdag geeft de Belg om 11 uur meer uitleg op een persconferentie. 'Nog niets beslist'De N-VA heeft nog geen beslissing genomen over de fractie waar ze zich in het Europees Parlement bij wil aansluiten. Dat gebeurt waarschijnlijk woensdagavond, dan komt de partijraad opnieuw bijeen. 'We gaan aan de partijraad zeggen wat de verschillende keuzes zijn die voorliggen', zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. 'Het begint te dringen, want op 24 juni moet de fractievorming afgerond zijn.' Wat behalve de ALDE de andere fractie(s) is/zijn waar de N-VA zich bij zou kunnen aansluiten, wil Pohlmann niet zeggen. De keuze lijkt te gaan tussen de liberalen en de ECR-fractie met de Conservatieven van de Britse premier David Cameron, maar ook met het eurosceptische Alternative für Deutschland en de (extreem)rechtse Deense Volkspartij. De Europese Volkspartij (EVP) was ook een tijdlang in de running, maar lijkt nu geen optie meer. (Belga/KVDA)