Koninklijk verduidelijker Bart De Wever reageert erg ontgoocheld dat de Franstaligen zijn compromistekst hebben verworpen. 'Fabula acta est" (het verhaal is voorbij), zo zei De Wever maandag voor het begin van het N-VA-partijbureau. Na afloop benadrukte de partij dat het initiatief nu bij de koning ligt.

De Wever brengt om 17 uur verslag uit bij de koning uit over zijn opdracht. Veel positiefs heeft hij niets te melden. PS, CDH en Ecolo veegden zijn nota zondagavond van tafel, kort nadat ze de tekst hadden ontvangen.

De Wever sprak daar maandagmorgen zijn onbegrip over uit. 'Ik heb ervan wakker gelegen', zo zei bij het begin van het N-VA-partijbestuur.

Ook N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon begrijpt de houding van de Franstaligen niet. Volgens hem heeft de N-VA een redelijke poging gedaan en is de partij daarbij 'heel ver' gegaan. Toch wordt dat 'binnen het uur van tafel geveegd', aldus Jambon.

Initiatief bij de koning

Op een persconferentie na afloop van het partijbestuur zei Jambon dat de compromistekst die De Wever had opgesteld de N-VA hier en daar wat pijn heeft gedaan, maar dat ze wel de grote staatshervorming bevat die de partij voor ogen had.

Volgens Jambon zou een dergelijke tekst verdedigbaar zijn geweest voor een ledencongres van de N-VA. Het initiatief ligt in
elk geval weer bij de koning, aldus Jambon, die in de plaats van De Wever het partijstandpunt vertolkte.

Jambon herhaalde dat het partijbestuur ontgoocheld regeert op het njet van de Franstalige partijen. 'We zijn verbijsterd door de snelle reactie. De inkt van de tekst was nog maar net droog en ze werd al van tafel geveegd, aldus Jambon.

Koninklijk verduidelijker Bart De Wever reageert erg ontgoocheld dat de Franstaligen zijn compromistekst hebben verworpen. 'Fabula acta est" (het verhaal is voorbij), zo zei De Wever maandag voor het begin van het N-VA-partijbureau. Na afloop benadrukte de partij dat het initiatief nu bij de koning ligt.De Wever brengt om 17 uur verslag uit bij de koning uit over zijn opdracht. Veel positiefs heeft hij niets te melden. PS, CDH en Ecolo veegden zijn nota zondagavond van tafel, kort nadat ze de tekst hadden ontvangen. De Wever sprak daar maandagmorgen zijn onbegrip over uit. 'Ik heb ervan wakker gelegen', zo zei bij het begin van het N-VA-partijbestuur.Ook N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon begrijpt de houding van de Franstaligen niet. Volgens hem heeft de N-VA een redelijke poging gedaan en is de partij daarbij 'heel ver' gegaan. Toch wordt dat 'binnen het uur van tafel geveegd', aldus Jambon.Initiatief bij de koningOp een persconferentie na afloop van het partijbestuur zei Jambon dat de compromistekst die De Wever had opgesteld de N-VA hier en daar wat pijn heeft gedaan, maar dat ze wel de grote staatshervorming bevat die de partij voor ogen had.Volgens Jambon zou een dergelijke tekst verdedigbaar zijn geweest voor een ledencongres van de N-VA. Het initiatief ligt in elk geval weer bij de koning, aldus Jambon, die in de plaats van De Wever het partijstandpunt vertolkte.Jambon herhaalde dat het partijbestuur ontgoocheld regeert op het njet van de Franstalige partijen. 'We zijn verbijsterd door de snelle reactie. De inkt van de tekst was nog maar net droog en ze werd al van tafel geveegd, aldus Jambon.