In de aanloop naar een Vlaams regeerakkoord vergadert vrijdag de werkgroep Welzijn, onder leiding van N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys. Volgens een aanwezige verloopt de discussie bijzonder moeizaam en wordt het avond- of nachtwerk.

In de startnota van informateur Bart De Wever worden investeringen in de sector vooropgesteld, weliswaar in weinig concrete termen. 'Voor mensen met een beperking dringen we de wachtlijsten zo snel mogelijk terug', valt onder meer te lezen.

Volgens een onderhandelaar wil N-VA het extra budget vooral in efficiëntiewinsten zoeken. De partij vindt de sector te versplinterd en wil opnieuw meer door de overheid zelf laten organiseren. 'N-VA spreidt een groot wantrouwen tentoon tegenover de zorg, het welzijn en het sociaal werk. Ze zijn doordrongen van het idee dat er veel te veel geld verspild wordt', zegt een aanwezige. 'Terwijl de andere partijen vinden dat de bestaande organisaties en netwerken goed werk leveren.'

N-VA wil de activiteiten van de ziekenfondsen voortaan door de overheid laten uitvoeren. 'Maar ook dat kost veel geld. Er moeten nieuwe administraties worden opgericht en extra ambtenaren worden aangeworven', werpt een onderhandelaar tegen.

In een reactie ontkent N-VA de info.

SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement Conner Rousseau noemt het afschaffen van de mutualiteiten 'destructief en negatief'. 'Mutualiteit is goedkoper dan privé, doet meer dan uitbetalingen en is belangrijke schakel in sociaal weefsel. Wie daarin snijdt, snijdt in eigen vlees', reageert hij op Twitter. 'Doe normaal, stop uw stoere praat en werk aan een positief verhaal voor Vlaanderen', zegt hij nog.

In de aanloop naar een Vlaams regeerakkoord vergadert vrijdag de werkgroep Welzijn, onder leiding van N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys. Volgens een aanwezige verloopt de discussie bijzonder moeizaam en wordt het avond- of nachtwerk. In de startnota van informateur Bart De Wever worden investeringen in de sector vooropgesteld, weliswaar in weinig concrete termen. 'Voor mensen met een beperking dringen we de wachtlijsten zo snel mogelijk terug', valt onder meer te lezen. Volgens een onderhandelaar wil N-VA het extra budget vooral in efficiëntiewinsten zoeken. De partij vindt de sector te versplinterd en wil opnieuw meer door de overheid zelf laten organiseren. 'N-VA spreidt een groot wantrouwen tentoon tegenover de zorg, het welzijn en het sociaal werk. Ze zijn doordrongen van het idee dat er veel te veel geld verspild wordt', zegt een aanwezige. 'Terwijl de andere partijen vinden dat de bestaande organisaties en netwerken goed werk leveren.' N-VA wil de activiteiten van de ziekenfondsen voortaan door de overheid laten uitvoeren. 'Maar ook dat kost veel geld. Er moeten nieuwe administraties worden opgericht en extra ambtenaren worden aangeworven', werpt een onderhandelaar tegen.In een reactie ontkent N-VA de info. SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement Conner Rousseau noemt het afschaffen van de mutualiteiten 'destructief en negatief'. 'Mutualiteit is goedkoper dan privé, doet meer dan uitbetalingen en is belangrijke schakel in sociaal weefsel. Wie daarin snijdt, snijdt in eigen vlees', reageert hij op Twitter. 'Doe normaal, stop uw stoere praat en werk aan een positief verhaal voor Vlaanderen', zegt hij nog.