'Na een contact met de kandidaat heeft het afdelingsbestuur besloten om hem van de lijst te verwijderen', laat Jan Hellemans, woordvoerder van N-VA Brussel, weten. Er was een polemiek ontstaan rond Van Nieuwenborgh, nadat een van zijn facebookberichten, daterend uit juli, naar boven was gekomen.

In het bewuste bericht uit Van Nieuwenborgh zijn tevredenheid dat Couleur Café op zijn einde liep en de bewoners van Laken weldra verlost waren van de 'typische negergeluiden' die het multiculturele festival met zich meebrengt. N-VA distantieerde zich meteen van de uitspraken en schrapt de kandidaat nu van de vijftiende plaats op hun lijst in Brussel.

Op de vijfde plaats van de lijst staat Yabo Muyabo, een kandidaat met Congolese roots. Of Van Nieuwenborgh vervangen wordt op de lijst is vanwege de krappe deadline nog niet duidelijk.

Ook vertrek in Zwijndrecht

In Zwijndrecht en Burcht vertrekt Yannick Dhondt (23), secretaris bij de plaatselijke afdeling van Jong N-VA, vanwege aanstootgevende berichten op sociale media. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag.

'Het is totaal niet mijn bedoeling geweest om onrespectvol om te gaan met een bepaalde groep mensen. De reactie op die pagina was om te lachen, maar ik zie mijn eigen fout nu wel in', reageert hij. 'Moest ik hiermee mensen gekwetst hebben, mijn excuses daarvoor.'

Op de satirische Facebook­pagina 'Vlaams Belang Mexico' werd het bericht 'Ik haat knikkers' gepost. Dhondt reageerde daarop met 'Nate ­Higgers', volgens hem dus een grap. Ongeveer een jaar geleden plaatste het ex-lid van Jong N-VA ook nog 'Hitler did nothing wrong' als reactie op een Facebookpost van Comac, de jongerenbeweging van PVDA.

Dhondt was tot voor kort lid van de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden, maar wil zich daarvan distantiëren na de ophefmakende Pano-reportage over de vereniging.

'Na een contact met de kandidaat heeft het afdelingsbestuur besloten om hem van de lijst te verwijderen', laat Jan Hellemans, woordvoerder van N-VA Brussel, weten. Er was een polemiek ontstaan rond Van Nieuwenborgh, nadat een van zijn facebookberichten, daterend uit juli, naar boven was gekomen. In het bewuste bericht uit Van Nieuwenborgh zijn tevredenheid dat Couleur Café op zijn einde liep en de bewoners van Laken weldra verlost waren van de 'typische negergeluiden' die het multiculturele festival met zich meebrengt. N-VA distantieerde zich meteen van de uitspraken en schrapt de kandidaat nu van de vijftiende plaats op hun lijst in Brussel. Op de vijfde plaats van de lijst staat Yabo Muyabo, een kandidaat met Congolese roots. Of Van Nieuwenborgh vervangen wordt op de lijst is vanwege de krappe deadline nog niet duidelijk. In Zwijndrecht en Burcht vertrekt Yannick Dhondt (23), secretaris bij de plaatselijke afdeling van Jong N-VA, vanwege aanstootgevende berichten op sociale media. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag.'Het is totaal niet mijn bedoeling geweest om onrespectvol om te gaan met een bepaalde groep mensen. De reactie op die pagina was om te lachen, maar ik zie mijn eigen fout nu wel in', reageert hij. 'Moest ik hiermee mensen gekwetst hebben, mijn excuses daarvoor.' Op de satirische Facebook­pagina 'Vlaams Belang Mexico' werd het bericht 'Ik haat knikkers' gepost. Dhondt reageerde daarop met 'Nate ­Higgers', volgens hem dus een grap. Ongeveer een jaar geleden plaatste het ex-lid van Jong N-VA ook nog 'Hitler did nothing wrong' als reactie op een Facebookpost van Comac, de jongerenbeweging van PVDA.Dhondt was tot voor kort lid van de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden, maar wil zich daarvan distantiëren na de ophefmakende Pano-reportage over de vereniging.