Voor de tweede keer in één week tijd blijkt uit een grote representatieve peiling dat N-VA een monsterscore zou halen als het vandaag verkiezingen zouden zijn.

De drie 'grote' traditionele partijen verschrompelen en halen nog scores tussen 10 en 15 procent. In de meest recente peiling duikt Open VLD, de partij van Alexander De Croo, zelfs onder 10 procent.

Peiling van De Morgen en VTM

N-VA36,7CD&V15,6SP.A13,2Open VLD9,7

Peiling van RTBF en La Libre

N-VA40,1CD&V13,4SP.A13,5Open VLD11,6

Geen enkele Vlaamse partij plukt de vruchten van het beleid van de regering Di Rupo 1. Het is duidelijk: wat N-VA wint, verliezen de traditionele partijen.

De krant De Morgen berekende dat de uitslag van de eigen peiling een aardverschuiving zou veroorzaken in het parlement. N-VA wint 11 zetels bovenop de huidige 27, ten koste van Open VLD (min 4), CD&V (min 3), SP.A (min 1), Vlaams Belang (min 4) en LDD (min 1). Die laatste partij verdwijnt daarmee uit het parlement.

Di Rupo

Ondanks de dramatische score voor de Vlaamse regeringspartijen, geven de kiezers de regering Di Rupo in de peiling van De Morgen en VTM een voorzichtige voldoende. De Vlamingen geven hem 5,1 op 10, de Franstaligen 6,4. Dat is een gemiddelde score van 5,7.

Uit dezelfde peiling blijkt dat de PS in Wallonië en Brussel de grootste partij blijft. Aan Waalse kant zijn er geen grote aardverschuivingen, al moet de partij van premier Elio Di Rupo wel 5,4 procent prijsgeven. Ze strandt op 32,2 procent.

Populairste politici

Bart De WeverN-VA61 %Kris PeetersCD&V57 %Elio Di RupoPS50 %Johan Vande LanotteSP.A46 %Annemie TurtelboomOpen VLD41 %Hilde CrevitsCD&V38 %Maggie De BlockOpen VLD35 %Vincent Van QuickenborneOpen VLD30 %Alexander De CrooOpen VLD30 %Bruno TobbackSP.A26 %

Hoewel de peilingen een graadmeter zijn voor de nationale politiek, zijn ze voor de N-VA van Bart De Wever een opsteker voor de gemeenteraadsverkiezingen die over goed een maand plaatsvinden. De Wever zei in het RTBF-programma Mise au Point dat hij er niet aan twijfelt dat zijn partij de grote winnaar zal zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen. (EE)

Voor de tweede keer in één week tijd blijkt uit een grote representatieve peiling dat N-VA een monsterscore zou halen als het vandaag verkiezingen zouden zijn. De drie 'grote' traditionele partijen verschrompelen en halen nog scores tussen 10 en 15 procent. In de meest recente peiling duikt Open VLD, de partij van Alexander De Croo, zelfs onder 10 procent. Peiling van De Morgen en VTM N-VA36,7CD&V15,6SP.A13,2Open VLD9,7Peiling van RTBF en La Libre N-VA40,1CD&V13,4SP.A13,5Open VLD11,6 Geen enkele Vlaamse partij plukt de vruchten van het beleid van de regering Di Rupo 1. Het is duidelijk: wat N-VA wint, verliezen de traditionele partijen. De krant De Morgen berekende dat de uitslag van de eigen peiling een aardverschuiving zou veroorzaken in het parlement. N-VA wint 11 zetels bovenop de huidige 27, ten koste van Open VLD (min 4), CD&V (min 3), SP.A (min 1), Vlaams Belang (min 4) en LDD (min 1). Die laatste partij verdwijnt daarmee uit het parlement. Di Rupo Ondanks de dramatische score voor de Vlaamse regeringspartijen, geven de kiezers de regering Di Rupo in de peiling van De Morgen en VTM een voorzichtige voldoende. De Vlamingen geven hem 5,1 op 10, de Franstaligen 6,4. Dat is een gemiddelde score van 5,7. Uit dezelfde peiling blijkt dat de PS in Wallonië en Brussel de grootste partij blijft. Aan Waalse kant zijn er geen grote aardverschuivingen, al moet de partij van premier Elio Di Rupo wel 5,4 procent prijsgeven. Ze strandt op 32,2 procent. Populairste politiciBart De WeverN-VA61 %Kris PeetersCD&V57 %Elio Di RupoPS50 %Johan Vande LanotteSP.A46 %Annemie TurtelboomOpen VLD41 %Hilde CrevitsCD&V38 %Maggie De BlockOpen VLD35 %Vincent Van QuickenborneOpen VLD30 %Alexander De CrooOpen VLD30 %Bruno TobbackSP.A26 % Hoewel de peilingen een graadmeter zijn voor de nationale politiek, zijn ze voor de N-VA van Bart De Wever een opsteker voor de gemeenteraadsverkiezingen die over goed een maand plaatsvinden. De Wever zei in het RTBF-programma Mise au Point dat hij er niet aan twijfelt dat zijn partij de grote winnaar zal zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen. (EE)