N-VA hamert op financiële sanctie voor prins Laurent na brief aan premier Michel

01/12/17 om 05:36 - Bijgewerkt om 10:24

Bron: Belga

De regering dreigt de mensenrechten van prins Laurent te schenden, waarschuwt zijn advocaat in een brief aan premier Charles Michel (MR). Het dossier komt binnenkort op tafel van de ministerraad, reageert Michel. N-VA wil een financiële sanctie: 'Wie niet horen wil, moet voelen'

N-VA hamert op financiële sanctie voor prins Laurent na brief aan premier Michel

Prins Laurent was afgelopen zomer op het feestje van de Chinese ambassade © Belga Image

Als familiehoofd gaf koning Filip afgelopen zomer zijn zegen voor een gedeeltelijke intrekking van de dotatie van zijn broer, prins Laurent, na diens omstreden aanwezigheid op een feestje van de Chinese ambassade. In een zeven pagina's tellende brief verdedigt prins Laurent nu zichzelf, zo meldt de krant De Standaard, net voor het moment waarop van de federale regering een beslissing wordt verwacht.

Volgens zijn advocaat is de wet waarop de regering zich beroept, in strijd met de grondwet en de rechten van de mens. Zo zou ze hem veroordelen tot 'sociaal isolement' - op de keper beschouwd zou hij zelfs met zijn eigen familie geen contact meer mogen hebben zonder dat de regering hem dat toelaat. Ook klinkt het dat een schijn van partijdigheid is gewekt.

De brief waarschuwt dat België voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kan veroordeeld worden. Prins Laurent zegt wel constructief te willen blijven en naar een oplossing te willen zoeken waarin de wet kan worden toegepast zonder dat ze in strijd is met de fundamentele rechten.

Reactie regering

Het kabinet van premier Charles Michel (MR) heeft kort gereageerd op de zeven pagina's tellende brief die de premier ontving van de advocaat van prins Laurent. 'Zoals de premier aan het parlement heeft aangekondigd, wordt het dossier juridisch bestudeerd. Het dossier wordt binnenkort voorgelegd aan de ministerraad', zegt woordvoerder Barend Leyts.

Delen

Wie niet horen wil, moet voelen

Peter Buysrogge (N-VA)

N-VA, de grootste partij in de regering-Michel, reageert fors. 'De wet is duidelijk genoeg: contacten met gezagsdragers van buitenlandse staten moeten eerst gemeld worden aan de minister van Buitenlandse Zaken, en voor die een advies heeft gegeven, kunnen de contacten niet plaatsvinden,' zegt Kamerlid en monarchiespecialist Peter Buysrogge. 'Nu de prins zich uitgebreid heeft kunnen verdedigen, liggen alle elementen op tafel zodat de premier een financiële sanctie kan treffen. Wie niet horen wil, moet voelen'.

'Premier Michel heeft in de zomer aangekondigd de wet te zullen naleven. We zijn zes maanden verder en er is nog altijd geen sanctie, omdat de premier zoveel mogelijk ruimte wil geven aan de prins om zich te verdedigen. Je kan nu toch niet zeggen dat zijn rechten van verdediging geschonden zijn?'

Peter Buysrogge

Peter Buysrogge © Belga Image

Ook N-VA staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is niet onder de indruk van de brief. 'Dat hij klacht indient bij Unia. Potje breken is potje betalen', reageerde hij kort voor aanvang van de ministerraad.

'Brief snijdt hout'

Delen

Prins Lauren moet de spelregels volgen, maar die moeten hem natuurlijk wel duidelijk zijn uitgelegd

Hendrik Vuye (Vuye & Wouters)

Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye & Wouters), nochtans geen grote fan van het koningshuis, vindt echter dat de brief van de advocaat van prins Laurent aan premier Michel op een aantal punten hout snijdt. 'De prins heeft zoals elke burger het recht om zich te verdedigen, en sommige aspecten van de wetgeving zijn inderdaad in strijd met het Europees Verdrag voor de Mensenrechten', zo zei hij op Radio 1.

Bovendien zijn de regels met betrekking tot contacten van het koningshuis met buitenlandse leiders 'bijzonder flou', meent Vuye. 'De prins stapt in een vrijwillig systeem, niemand zegt hem dat hij die dotatie moet aannemen. Dan moet hij wel de spelregels volgen, maar die moeten hem natuurlijk wel duidelijk zijn uitgelegd', zegt de ex-N-VA'er.

'De bal ligt nu in het kamp van de regering: premier Michel heeft verschillende keren gezegd dat hij de regels aan Laurent zou uitleggen. Ik wil nu wel eens weten wat hij daar gezegd heeft.'

Onze partners