N-VA haalt monsterscore van meer dan 40 procent (peiling)

© Belga

Ruim een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen rondt N-VA voor het eerst de kaap van de 40 procent in de peiling van de RTBF en La Libre. De andere partijen hebben het nakijken.

De N-VA zet de andere Vlaamse partijen op een nog grotere achterstand, volgens een peiling van RTBF-La Libre.. Daarin haalt de N-VA 40,1 procent van de stemmen.

De Vlaams-nationalisten gaan daarmee 1,5 procentpunt vooruit ten opzichte van de vorige peiling en 12,1 procentpunt ten opzichte van het resultaat bij de verkiezingen in 2010.

Op een ruime afstand volgen sp.a met 13,5 procent, CD&V met 13,4 procent en Open Vld met 11,6 procent. De Vlaamse liberalen zijn de enige Vlaamse meerderheidspartij op federaal niveau die erop vooruitgaan in vergelijking met de vorige peiling.

Vlaams Belang gaat verder achteruit en komt uit op 10 procent, een daling met 2 procentpunt. Groen haalt 0,5 procentpunt meer en landt op 7,5 procent.

In Brussel neemt de MR de eerste plaats over van de PS, ondanks de scheiding van de FDF. De liberalen komen in de peiling uit op 23 procent van de stemmen. Dat is 2,5 procentpunt meer dan bij de vorige peiling.

De PS moet 0,1 procentpunt inboeten en haalt nog 22,3 procent. Ondanks een daling tot 11,9 procent, komt Ecolo uit op de derde plaats. Het FDF volgt op de vierde plaats met 11,3 procent, terwijl het cdH een zware klap krijgt en amper 8,9 procent haalt. In Wallonië blijft de PS met voorsprong de numero uno.

De Franstalige socialisten gaan lichtjes vooruit tot 31,4 procent. Ook de MR boekt winst en komt uit op 21,1 procent. Het cdH blijft de derde partij in het zuiden van het land met 13,7 procent, terwijl Ecolo op 12,1 procent strandt.

De FDF blijkt niet aan te slaan in Wallonië. De vroegere kartelpartner van de MR moet het stellen met amper 1,3 procent

van de stemmen.

De peiling werd tussen 27 augustus en 2 september uitgevoerd door Dedicated Reserach bij 2.707 kiezers. De foutenmarge bedraagt 3,3 procent. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content