"De goednieuwsshow van Elio Di Rupo is beschamend", zegt N-VA-ondervoorzitter en -Kamerlid Ben Weyts in reactie op het bilan dat de premier schetste van twee jaar werking. "In plaats van de problemen aan te pakken, schuift deze regering ze gewoon door".

Weyts erkent dat er op drie jaar tijd 3,4 miljard euro gesaneerd is, waardoor het begrotingstekort is teruggebracht tot 9,6 miljard euro. "Maar in 2016 moeten we een begroting in evenwicht hebben. De sanering wordt dus voor drievierde doorgeschoven naar de volgende federale regering, die op twee jaar een bijna driedubbele inspanning mag leveren", aldus de N-VA'er.

Lastenverhogingen

De sanering van 3,4 miljard werd volgens Weyts dan nog vooral gerealiseerd door de lastenverhogingen. "Dus ook daar heeft men gewoon de factuur doorgeschoven naar de belastingbetaler".

De echte besparingsoperatie van Di Rupo schuilt voor N-VA in de zesde staatshervorming: "Niet alleen komen de bevoegdheden ondergefinancierd over, de nieuwe bijzondere financieringswet laat Vlaanderen via verschillende mechanismen betalen. In 2019 kost de zesde staatshervorming Vlaanderen 1,8 miljard euro. In 2030 zal dat oplopen tot 4,6 miljard euro. Di Rupo schuift zijn besparingen gewoon door naar Vlaanderen".

Losse maatregelen

Weyts is dan ook streng voor de regering Di Rupo: "Er is veel te weinig gebeurd om een antwoord te bieden op de crisis. Het is een samenraapsel van losse maatregelen, zonder visie en zonder structurele oplossingen. Het brugpensioen en de wachtuitkering zijn gewoon van naam veranderd en blijven onverminderd bestaan. De hervormingen in de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen kennen zoveel uitzonderingen, dat ze al bij voorbaat uitgehold zijn. De belastingdruk, het overheidsbeslag, het aantal faillissementen, het aantal werklozen, ... het is alleen maar gestegen". (Belga/EE)

"De goednieuwsshow van Elio Di Rupo is beschamend", zegt N-VA-ondervoorzitter en -Kamerlid Ben Weyts in reactie op het bilan dat de premier schetste van twee jaar werking. "In plaats van de problemen aan te pakken, schuift deze regering ze gewoon door". Weyts erkent dat er op drie jaar tijd 3,4 miljard euro gesaneerd is, waardoor het begrotingstekort is teruggebracht tot 9,6 miljard euro. "Maar in 2016 moeten we een begroting in evenwicht hebben. De sanering wordt dus voor drievierde doorgeschoven naar de volgende federale regering, die op twee jaar een bijna driedubbele inspanning mag leveren", aldus de N-VA'er.LastenverhogingenDe sanering van 3,4 miljard werd volgens Weyts dan nog vooral gerealiseerd door de lastenverhogingen. "Dus ook daar heeft men gewoon de factuur doorgeschoven naar de belastingbetaler". De echte besparingsoperatie van Di Rupo schuilt voor N-VA in de zesde staatshervorming: "Niet alleen komen de bevoegdheden ondergefinancierd over, de nieuwe bijzondere financieringswet laat Vlaanderen via verschillende mechanismen betalen. In 2019 kost de zesde staatshervorming Vlaanderen 1,8 miljard euro. In 2030 zal dat oplopen tot 4,6 miljard euro. Di Rupo schuift zijn besparingen gewoon door naar Vlaanderen". Losse maatregelen Weyts is dan ook streng voor de regering Di Rupo: "Er is veel te weinig gebeurd om een antwoord te bieden op de crisis. Het is een samenraapsel van losse maatregelen, zonder visie en zonder structurele oplossingen. Het brugpensioen en de wachtuitkering zijn gewoon van naam veranderd en blijven onverminderd bestaan. De hervormingen in de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen kennen zoveel uitzonderingen, dat ze al bij voorbaat uitgehold zijn. De belastingdruk, het overheidsbeslag, het aantal faillissementen, het aantal werklozen, ... het is alleen maar gestegen". (Belga/EE)