In de Kamer trok N-VA-fractieleider Jan Jambon fel van leer tegen het positivisme van Elio Di Rupo's regeerverklaring. Hij trok de aangehaalde begrotingscijfers en maatregelen van de regering in twijfel. Hij probeerde ook de onenigheid binnen de coalitie bloot te leggen.

Concreet haalde Jambon opnieuw uit naar de "waslijst van maatregeltjes allerhande", zonder dat de problemen of uitdagingen volgens hem ook fundamenteel worden aangepakt of duurzaam opgelost. Met een reeks citaten uit het bedrijfsleven zette hij daarbij de piekende werkloosheid, het aantal faillissementen en de loonkosthandicap in de verf.

Daarnaast trok de N-VA'er ook het begrotingswerk in twijfel. Dat het tekort nog steeds 9 miljard euro bedraagt, doet hem besluiten dat nauwelijks een derde van de weg naar een evenwicht al is afgelegd. De volgende regering krijgt dus nog een hele inspanning op zijn bord.

N-VA: 'Doorschuifoperatie'

"Een dergelijke doorschuifoperatie is inderdaad nog nooit gezien", klonk het fors. "Voor mij is het nu meer dan duidelijk wat uw Belgisch recept is", besloot Jambon. "Wanneer ik uw maatregelen analyseer, wanneer ik de resultaten afzet tegenover de echte problemen, dan wil uw Belgisch recept doodeenvoudig zeggen: luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden."

CD&V: 'Herstel is broos'

CD&V-fractieleider Raf Terwingen erkende dat het herstel broos is en dat onder meer de loonkosthandicap dringend moet worden aangepakt. Maar deze regering heeft in zijn ogen wel degelijk knopen doorgehakt en resultaten geboekt, en dat op nauwelijks twee jaar. Bovendien is de begroting weer op koers gebracht "zonder echt te raken aan de koopkracht van de gezinnen", onderstreepte hij.

Groen: 'Werkloosheidsuitkeringen onder armoedegrens'

Iets wat vanop de groene banken op hoongelach onthaald werd. Zo wees Wouter De Vriendt (Groen) er fijntjes op dat één op de zeven Belgen moeite heeft om rond te komen en dat "de werkloosheidsuitkeringen onder de armoedegrens geduwd zijn". (Belga/AVE)

In de Kamer trok N-VA-fractieleider Jan Jambon fel van leer tegen het positivisme van Elio Di Rupo's regeerverklaring. Hij trok de aangehaalde begrotingscijfers en maatregelen van de regering in twijfel. Hij probeerde ook de onenigheid binnen de coalitie bloot te leggen. Concreet haalde Jambon opnieuw uit naar de "waslijst van maatregeltjes allerhande", zonder dat de problemen of uitdagingen volgens hem ook fundamenteel worden aangepakt of duurzaam opgelost. Met een reeks citaten uit het bedrijfsleven zette hij daarbij de piekende werkloosheid, het aantal faillissementen en de loonkosthandicap in de verf. Daarnaast trok de N-VA'er ook het begrotingswerk in twijfel. Dat het tekort nog steeds 9 miljard euro bedraagt, doet hem besluiten dat nauwelijks een derde van de weg naar een evenwicht al is afgelegd. De volgende regering krijgt dus nog een hele inspanning op zijn bord."Een dergelijke doorschuifoperatie is inderdaad nog nooit gezien", klonk het fors. "Voor mij is het nu meer dan duidelijk wat uw Belgisch recept is", besloot Jambon. "Wanneer ik uw maatregelen analyseer, wanneer ik de resultaten afzet tegenover de echte problemen, dan wil uw Belgisch recept doodeenvoudig zeggen: luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden." CD&V-fractieleider Raf Terwingen erkende dat het herstel broos is en dat onder meer de loonkosthandicap dringend moet worden aangepakt. Maar deze regering heeft in zijn ogen wel degelijk knopen doorgehakt en resultaten geboekt, en dat op nauwelijks twee jaar. Bovendien is de begroting weer op koers gebracht "zonder echt te raken aan de koopkracht van de gezinnen", onderstreepte hij. Iets wat vanop de groene banken op hoongelach onthaald werd. Zo wees Wouter De Vriendt (Groen) er fijntjes op dat één op de zeven Belgen moeite heeft om rond te komen en dat "de werkloosheidsuitkeringen onder de armoedegrens geduwd zijn". (Belga/AVE)