"In de Vlaamse gemeenten waar de N-VA na 14 oktober mee zal besturen, zullen er geen gemeentelijke reglementen komen die Waalse jeugdbewegingen verbieden om de Waalse vlag te laten wapperen. Dat zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts op zijn website.

Weyts reageert daarmee op Waalse gemeentebesturen die een probleem hebben met leeuwenvlaggen op kampplaatsen van Vlaamse jeugdbewegingen.

Afgelopen weekend raakte bekend dat de KSJ van Mopertingen bij Bilzen op kamp in Jalhay, in de Ardennen, klachten kreeg over hun Vlaamse leeuwenvlag. Een gemeentereglement stelt er dat de Vlaamse vlag enkel kan in combinatie met de Belgische driekleur.

Provocerende Vlaamse leeuw

Andere Waalse gemeenten hebben een gelijkaardig reglement. Hier en daar wordt de Vlaamse leeuw als "provocerend" beschouwd, luidt het.

Voor de N-VA zijn Waalse jongerenbewegingen "van harte welkom in Vlaanderen, met vlag en wimpel", zegt Weyts. "In de gemeenten waar de N-VA na oktober van dit jaar mee bestuurt, zal er van zulk gemeentereglement dan ook geen sprake zijn, daar mogen de Walen gerust van zijn. Wij respecteren hun identiteit en zijn niet bang van een vlag."

'Geen probleem met Waalse identiteit'

"Wij zien identiteit als iets waardevols, niet als iets bedreigends. Wij hebben geen probleem met onze eigen Vlaamse identiteit en evenmin met de Waalse of deze of gene identiteit van andere mensen.

Tonen wie je bent, van welke club of groep je deel uitmaakt, daar is helemaal niets provocerends of bedreigends aan, wel integendeel. Tonen wie je zelf bent, maakt het net makkelijker om met anderen te spreken", zegt Weyts. (Belga/EE)

"In de Vlaamse gemeenten waar de N-VA na 14 oktober mee zal besturen, zullen er geen gemeentelijke reglementen komen die Waalse jeugdbewegingen verbieden om de Waalse vlag te laten wapperen. Dat zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts op zijn website. Weyts reageert daarmee op Waalse gemeentebesturen die een probleem hebben met leeuwenvlaggen op kampplaatsen van Vlaamse jeugdbewegingen. Afgelopen weekend raakte bekend dat de KSJ van Mopertingen bij Bilzen op kamp in Jalhay, in de Ardennen, klachten kreeg over hun Vlaamse leeuwenvlag. Een gemeentereglement stelt er dat de Vlaamse vlag enkel kan in combinatie met de Belgische driekleur. Provocerende Vlaamse leeuw Andere Waalse gemeenten hebben een gelijkaardig reglement. Hier en daar wordt de Vlaamse leeuw als "provocerend" beschouwd, luidt het. Voor de N-VA zijn Waalse jongerenbewegingen "van harte welkom in Vlaanderen, met vlag en wimpel", zegt Weyts. "In de gemeenten waar de N-VA na oktober van dit jaar mee bestuurt, zal er van zulk gemeentereglement dan ook geen sprake zijn, daar mogen de Walen gerust van zijn. Wij respecteren hun identiteit en zijn niet bang van een vlag." 'Geen probleem met Waalse identiteit' "Wij zien identiteit als iets waardevols, niet als iets bedreigends. Wij hebben geen probleem met onze eigen Vlaamse identiteit en evenmin met de Waalse of deze of gene identiteit van andere mensen. Tonen wie je bent, van welke club of groep je deel uitmaakt, daar is helemaal niets provocerends of bedreigends aan, wel integendeel. Tonen wie je zelf bent, maakt het net makkelijker om met anderen te spreken", zegt Weyts. (Belga/EE)