N-VA-fractieleider in het federaal parlement, Hendrik Vuye, vindt dat N-VA tot nog toe te braaf is geweest in het parlement. Hij belooft de komende maanden stevige tussenkomsten van zijn troepen over onder andere de indexsprong, de pensioenhervorming en de tax shift. 'Als die groot genoeg uitvalt, dan maakt dat alleen al deze regering geslaagd', zegt de N-VA-fractieleider in De Standaard.

Dat de N-VA 'te Belgisch' is geworden, zoals politicoloog Bart Maddens beweert, slaat volgens Vuye nergens op. 'Het communautaire komt terug na 2019. De N-VA blijft een Vlaams-nationalistische partij. Niemand op het partijhoofdkwartier loopt plots rond met tricolore truitjes', pareert Vuye de kritiek.

Erik Meynen
© Erik Meynen

Ondanks het feit dat het communautaire 'even in de koelkast is gestopt', heeft N-VA nog altijd geen spijt van de regeringsdeelname. 'Nu kan de N-VA op federaal niveau de belangrijkste sociaal-economische instrumenten claimen. En die zie ik liever in de handen van mijn partij dan van de PS', aldus Vuye, die ontkent dat de aversie jegens de Franstalige socialisten het enige bindmiddel van de regering-Michel zou zijn. 'Een regering die enkel op aversie draait, overleeft geen vijf jaar.'

Een regering die enkel op aversie draait, overleeft geen vijf jaar.

Grote liefde

Al valt niet te ontkennen dat de federale ploeg het voorbije half jaar geen grote liefde uitsraalde. En al zeker niet de N-VA en CD&V. Vuye vindt het wat dat betreft normaal dat het even duurt alvorens partijen elkaar vinden en de plooien gladstrijken. 'Niet vergeten: de formatie duurde 139 dagen, de vierde langste ooit in de Belgische geschiedenis. Het wantrouwen zat diep.'

'Anderzijds', zegt Vuye, 'ik heb mijn troepen altijd gekalmeerd en vroeg de parlementsleden om geen vragen aan CD&V-ministers te stellen met de voeten vooruit. Misschien zijn we zelfs te braaf geweest, wat het verdedigen en het uitdragen van het eigen standpunt betreft.' (TE)

N-VA-fractieleider in het federaal parlement, Hendrik Vuye, vindt dat N-VA tot nog toe te braaf is geweest in het parlement. Hij belooft de komende maanden stevige tussenkomsten van zijn troepen over onder andere de indexsprong, de pensioenhervorming en de tax shift. 'Als die groot genoeg uitvalt, dan maakt dat alleen al deze regering geslaagd', zegt de N-VA-fractieleider in De Standaard.Dat de N-VA 'te Belgisch' is geworden, zoals politicoloog Bart Maddens beweert, slaat volgens Vuye nergens op. 'Het communautaire komt terug na 2019. De N-VA blijft een Vlaams-nationalistische partij. Niemand op het partijhoofdkwartier loopt plots rond met tricolore truitjes', pareert Vuye de kritiek.Ondanks het feit dat het communautaire 'even in de koelkast is gestopt', heeft N-VA nog altijd geen spijt van de regeringsdeelname. 'Nu kan de N-VA op federaal niveau de belangrijkste sociaal-economische instrumenten claimen. En die zie ik liever in de handen van mijn partij dan van de PS', aldus Vuye, die ontkent dat de aversie jegens de Franstalige socialisten het enige bindmiddel van de regering-Michel zou zijn. 'Een regering die enkel op aversie draait, overleeft geen vijf jaar.'Al valt niet te ontkennen dat de federale ploeg het voorbije half jaar geen grote liefde uitsraalde. En al zeker niet de N-VA en CD&V. Vuye vindt het wat dat betreft normaal dat het even duurt alvorens partijen elkaar vinden en de plooien gladstrijken. 'Niet vergeten: de formatie duurde 139 dagen, de vierde langste ooit in de Belgische geschiedenis. Het wantrouwen zat diep.''Anderzijds', zegt Vuye, 'ik heb mijn troepen altijd gekalmeerd en vroeg de parlementsleden om geen vragen aan CD&V-ministers te stellen met de voeten vooruit. Misschien zijn we zelfs te braaf geweest, wat het verdedigen en het uitdragen van het eigen standpunt betreft.' (TE)