N-VA: ‘Fiscale aftrek woonbonus fairder dan belastingvermindering’

Liesbeth Homans © Belga

Volgens Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) moet Vlaanderen het fiscale voordeel voor woonkredieten behouden in de vorm van een fiscale aftrek. “Dat is veel fairder dan de belastingvermindering die Freya Van den Bossche (SP.A) voorstelt”, zegt Homans.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche lanceerde haar ideeën voor de hervorming van de woonbonus. Na de uitvoering van de zesde staatshervorming komt bijna het volledige woonbeleid in Vlaamse handen, waaronder ook de aftrek van woonkredieten.

Van den Bossche stelt onder meer voor om die fiscale aftrek te vervangen door een belastingvermindering tegen een vast tarief van 45 procent voor iedereen.

Omdat de aftrek gebeurt van het netto belastbaar inkomen komt het belastingvoordeel overeen met het marginaal tarief (het hoogste belastingtarief van toepassing). Een vermindering gebeurt nadat de belasting op het inkomen is berekend. Een vaste aanslagvoet van 45 procent zou volgens de berekeningen van Van den Bossche betekenen dat wie in de hoogste inkomensschijf valt jaarlijks 150 euro verliest, terwijl wie in de laagste schijf valt elk jaar 452 euro meer krijgt, zo zegt ze in De Morgen.

‘Aftrek afhankelijk van inspanningen op arbeidsmarkt’

Met die aanpak is Liesbeth Homans het dus niet eens. “Een vermindering is voor iedereen hetzelfde, de aftrek is afhankelijk van uw inspanningen op de arbeidsmarkt”, legt ze uit aan Belga.

Net als Van den Bossche vindt Homans overigens dat wie nu geniet van een fiscale aftrek dat voordeel niet mag verliezen. Om de verwerving van de eigen woning te blijven stimuleren, stelt ze wel een aantal aanpassingen voor aan de woonbonus voor toekomstige contracten. “Vlaanderen zal niet alle middelen hebben, maar dat betekent niet dat je niet creatief kan zijn op het vlak van fiscaliteit.”

‘Betaling registratierechten spreiden in tijd’

Zo zou volgens Homans de betaling van registratierechten gespreid kunnen worden in de tijd. Ze pleit er ook voor rekening te houden met het feit of iemand alleenstaande is bij het vastleggen van de te betalen registratierechten.

Het voorstel van Van den Bossche om eenoudergezinnen een hogere bonus te geven, vindt de N-VA’ster daarentegen maar niets. “Ik ga er nog altijd van uit dat er per eenoudergezin een tweede eenoudergezin is. Als je die allebei een groter voordeel geeft, komt je de facto uit bij meer dan twee woonbonussen.”

Wie zijn tweede woning verhuurt via een sociaal verhuurkantoor, moet voor Homans eveneens op een stimulans kunnen rekenen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content